1956 – k茅pkutat贸

1956 – k茅pkutat贸

Holnap 眉nnepel眉nk, eml茅kez眉nk. Erre k茅sz眉lt眉nk rendhagy贸 k茅pkutat贸 bejegyz茅s眉nkkel!
Ritka felv茅tel – a forradalom egy, m茅g boldog pillanat谩t 枚r枚k铆ti meg… De mit is l谩tunk pontosan?

AZ ESEM脡NY

1956. okt贸ber 23-谩n d茅lut谩n h谩rom 贸r谩ra a Budapesti M疟szaki Egyetem hallgat贸i t眉ntet茅st hirdettek a Bem szoborhoz. A t眉ntet茅s programjak茅nt elfogadt谩k az 煤gynevezett 16 pontot, amely k枚vetel茅sei k枚z枚tt ott volt a szovjet csapatok kivon谩sa, a szabad v谩laszt谩sok megrendez茅se is. A d茅lel艖tt folyam谩n a 16 pontos ki谩ltv谩nyt sz茅thordt谩k minden budapesti egyetemre 茅s f艖iskol谩ra. A t眉ntet茅s id艖pontj谩t 茅s helysz铆n茅t reggel m茅g bemondta a r谩di贸, majd d茅lben ad谩s谩t megszak铆tva elhangzott a Bel眉gyminiszt茅rium k枚zlem茅nye a t眉ntet茅s betilt谩s谩r贸l. Ezt k茅s艖bb – miut谩n a t眉ntet茅shez csatlakozott a DISZ is, valamint a rend艖rs茅g vezet艖i kijelentett茅k, hogy nem fognak b茅k茅s di谩kok ellen fegyvert haszn谩lni-, visszavont谩k. Az egyetemist谩k a v谩ros k眉l枚nb枚z艖 pontjair贸l indultak a Bem szoborhoz. A k茅pen a Marx K谩roly K枚zgazdas谩gi Egyetem hallgat贸inak t枚mege l谩tszik, amint vid谩man, egym谩sba karolva mennek, z谩szl贸kat lengetve.

RUH脕K, FRIZUR脕K

A k茅pen kifejezetten j贸l 枚lt枚z枚tt fiatal f茅rfiakat l谩tunk, t枚bbs茅g眉k枚n 枚lt枚ny, nyakkend艖, ballonkab谩t. Manaps谩g 铆gy csak komoly munkahelyek tisztvisel艖i 枚lt枚znek, akkoriban azonban az egyetemi hallgat贸k 煤riembernek, 茅rtelmis茅ginek sz谩m铆tottak, akiknek ruh谩zata t眉kr枚zte ezt a t谩rsadalmi poz铆ci贸t. Az 枚tvenes 茅vek divatos f茅rfi hajviselete a h谩tul felny铆rt, el枚l megn枚vesztett frizura volt, amit a homlokb贸l hat谩rozottan h谩tra kellett f茅s眉lni, elv谩laszt谩s n茅lk眉l. Ha ez nem ment, akkor a kor hajzsel茅je a brillantin, illetve a hajolaj is seg铆tett a divatos frizur谩t elk茅sz铆teni.

A Z脕SZL脫K

A felv茅telen egyszer疟 piros-feh茅r-z枚ld trikol贸rokat l谩tunk. Tal谩n r茅gebbr艖l maradtak meg vagy 煤jonnan varrt谩k 艖ket, hiszen 1949. augusztus 20-谩t贸l a Magyar N茅pk枚zt谩rsas谩g szt谩linista c铆mer茅t (kalap谩cs, b煤zakal谩sz, v枚r枚s csillag) rakt谩k hivatalosan a trikol贸r k枚zep茅re, ezt kellett haszn谩lni. Ezt az 煤gynevezett 鈥濺谩kosi-c铆mert鈥 v谩gt谩k ki azt谩n a lelem茅nyes t眉ntet艖k a 鈥瀐ivatalos鈥 z谩szl贸kb贸l, 茅s ez lett k茅s艖bb a forradalom jelk茅pe: a lyukas z谩szl贸.

A HELYSZ脥N

A mai Budapesti Corvinus Egyetem f艖茅p眉lete l谩tszik, amelyet a k茅p k茅sz眉ltekor Marx K谩roly K枚zgazdas谩gtudom谩nyi Egyetemnek h铆vtak. Az Ybl Mikl贸s tervezte, F艖v谩m t茅ri neorenesz谩msz 茅p眉letet 1874-ben adt谩k 谩t, eredetileg F艖v谩mpalota volt, ebb茅li funkci贸j谩ban m疟k枚d枚tt eg茅szen a m谩sodik vil谩gh谩bor煤ig. Az 茅p眉let 枚sszter眉lete 9500 n茅gyzetm茅ter, a Dun谩ra n茅z艖 f艖homlokzat erk茅ly茅re antik istenek vasutat, g艖zhaj贸z谩st, fest茅szetet 茅s szobr谩szatot szimboliz谩l贸 szobrai ker眉ltek. A F艖v谩mh谩z al谩 eredetileg komoly, rakt谩rk茅nt szolg谩l贸 pincerendszer 茅p眉lt, amelyb艖l n茅gy, zsilippel elz谩rhat贸 alag煤ton volt kij谩r谩s a Duna-partra. Az 茅p眉let mellett, s艖t mag谩ba az 茅p眉letbe is vas煤ti v谩g谩nyok vezettek. 1944-ben rendk铆v眉l s煤lyosan megrong谩l贸dott, mivel mind a n茅met, mind a szovjet csapatok t谩maszpontk茅nt haszn谩lt谩k. N茅h谩ny 茅vig bont谩s谩t fontolgatt谩k, majd m茅gis rendbehozt谩k az egyetem sz谩m谩ra. H谩tt茅rben a K枚zrakt谩rak 茅p眉letei l谩tszanak, m谩ra B谩lna lett bel艖l眉k鈥

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *