emese

K谩ldi Emese

c茅gvezet艖, t煤ravezet艖

K枚nyvt谩r-magyar szakos tan谩ri v茅gzetts茅gem van. Meg k茅t 茅p铆t茅sz sz眉l艖m. 脡s egy f茅rjem, akivel gyakran b贸kl谩sztunk k眉lf枚ld枚n v谩rosokban, kez眉nkben bedekkerrel, olykor m茅gis teljesen elveszettnek 茅rezve magunkat. Ez 铆gy egy眉tt adta ki az ImagineBudapest l茅trehoz谩s谩nak 枚tlet茅t. Mert b谩r szeretek elveszni Budapesten, ugyanakkor m茅gis j贸lesik megl谩tni v茅gre az 枚sszef眉gg茅seket, a nagyobb v谩rost枚rt茅neti kapcsol贸d谩sokat. Mert j贸 tudni, hogy mi mi茅rt 茅s kiknek k枚sz枚nhet艖en lett olyan, amilyennek most l谩tjuk: sz茅pnek vagy cs煤ny谩nak, 茅lhet艖nek vagy elviselhetetlennek, otthonosnak vagy teljesen idegennek 鈥 ez esetben mindegy. Szeretn茅m, ha m谩sok is 铆gy lenn茅nek ezzel. Ha magyarok, k眉lf枚ldiek, fiatalok vagy id艖sebbek is 谩t茅rezn茅k ennek a v谩rosnak az utc谩kat burkol贸 aszfaltn谩l sokkal m茅lyebben rejtez艖 k枚t艖d茅seit, a v谩ros sz枚vet茅t, rendszer茅t. Mert rendszere k茅ts茅gk铆v眉l van neki, m茅g ha nem is mindig igazodunk el benne.

katalin

K谩ldi Katalin

t煤ravezet艖, m疟v茅szett枚rt茅n茅sz

V茅gzetts茅gemet tekintve (t枚bbek k枚z枚tt) m疟v茅szett枚rt茅n茅sz vagyok, de m茅g 铆gy is, sajnos nagyon keveset tudtam, tudok arr贸l a v谩rosr贸l, ahol 茅lek. Ez k眉l枚n枚sen akkor volt kellemetlen, amikor tan铆tv谩nyaim, akiket 茅pp a m疟v茅szett枚rt茅net sz茅ps茅geire igyekeztem r谩vezetni, egy-egy j贸l ir谩nyzott keresztk茅rd茅ssel arra voltak k铆v谩ncsiak, hogy az 茅p眉let, amiben tanulnak, milyen st铆lusban, mikor 茅p眉lt, mi 谩llt kor谩bban a hely茅n, stb. 脡s 茅n csak 谩lltam 茅s jobb h铆j谩n ut谩nan茅ztem a k枚vetkez艖 贸r谩ra. Azt谩n egyszer elment眉nk egy belv谩rosi kalandoz谩sra, egyszer meg megn茅zt眉nk egy kev茅sb茅 ismert kis m煤zeumot 茅s kiny铆lt el艖tt眉k /el艖tt眉nk a vil谩g, 茅s k茅rt茅k: 铆rjam 枚ssze azokat a helyeket Budapesten, amelyek ilyen sz茅pek 茅s m茅gis ismeretlenek. A lista az贸ta sem k茅sz眉lt el teljesen, de, hogy egyre n枚vekv艖 lelkiismeret-furdal谩somat valahogy cs枚kkentsem, arra gondoltam, tal谩n itt az ImagineBudapestn茅l, amolyan 茅l艖 lelt谩roz谩s-f茅l茅t v茅gezve v茅gre eleget tehetek a k茅r茅snek. H谩t ez茅rt vagyok itt.

marci

K谩ldi Marci

眉gyvezet艖

Kicsit, mint a mes茅ben鈥 A legkisebb gyermek a csal谩dban 鈥 茅s az egyetlen fi煤 鈥 aki 煤gy t疟nik tov谩bb viszi a sz眉l艖i h谩z 鈥灻秗枚ks茅g茅t鈥, az 茅p铆t茅szm茅rn枚k szakm谩t. Az utam azonban nem volt kik枚vezve. Sok mindenbe belek贸stoltam, am铆g eljutottam az ImagineBudapestig. Voltam k枚zgazd谩sz-hallgat贸, 鈥瀊眉f茅s鈥, sz谩m铆t谩stechnikus, majd h谩rom 茅vig 脥rorsz谩gba k枚lt枚ztem. Itt kapcsol贸dtam be a turizmusba is egy kicsit, 茅s nem utols贸 sorban itt j枚ttem r谩 arra, hogy mit is jelent az otthon, a v谩ros, a fiatalkori 茅lm茅nyek, amelyek semmihez sem hasonl铆that贸ak 茅s soha sehol m谩shol nem lehetnek jelen. Lehet m谩shol jobban 茅lni, lehet k枚nnyebb a boldogul谩s, egyszer疟bbek a mindennapok, de nem tudok elk茅pzelni m茅g egy ilyen v谩rost, mint Budapest. Mert itt vannak az ismert utcasarkok, illatok, zajok, elkapott pillanatok, emberek, melyek nem csup谩n ismerts茅g眉k ok谩n t枚ltik meg a lelket boldogs谩ggal... Nem volt k枚nny疟 ezt 茅szrevenni, de most m谩r 茅n is azon dolgozom, hogy m谩soknak egy picit gyorsabban siker眉lj枚n. Rem茅lem, nem hi谩ba!

kitti

Kalcs贸 Kitti


projektvezet艖, t煤ravezet艖


Egy kis faluban n艖ttem fel, Budapest mindig is a 鈥瀗agyv谩ros鈥 volt az 茅letemben 鈥 tal谩n m茅g most is az. Majd j枚tt az egyetem, 茅s sz茅p lassan kiny铆lt el艖ttem a v谩ros, 枚ssze谩llt a t茅rk茅p a fejemben, 谩m sok f艖v谩rosi 茅v ut谩n sem 茅rzem m茅g magamat budapestinek. Ahhoz t枚bb kell, nem csak egy 鈥瀟茅rk茅p鈥. Meg kell ismernem hozz谩 a v谩ros minden porcik谩j谩t, 茅lm茅nyek, tapasztalatok kellenek. Tal谩n ez is k枚zrej谩tszott abban, hogy elmentem az egyik ImagineBudapest s茅t谩ra. Beleszerelmesedtem. Megny铆lt el艖ttem a v谩ros egy 煤j arca, hirtelen lett k枚z枚s 茅lm茅nyem a k枚rny茅kkel. Mindehhez hozz谩tartozik, hogy 茅p铆t茅szm茅rn枚kk茅nt v茅geztem. Szeretek h谩zakat n茅zegetni, lerajzolni 茅s meg茅rteni 艖ket. Meg茅rteni mik茅pp lettek azz谩, amik most. Ha valamit felfedezek, azt felt茅tlen眉l meg kell osztanom a k枚rnyezetemmel is. Ez茅rt vagyok itt! Mert szeretek 茅p眉letekr艖l besz茅lni, mes茅lni, k枚zelebb vinni 艖ket m谩sok sz铆v茅hez.

juli

Szekeres J煤lia

t谩j茅p铆t茅sz, t煤ravezet艖

B枚lcs茅sz 茅s t谩j茅p铆t茅sz vagyok. Ebben benne van a l茅nyeg r贸lam: szeretek besz茅lni, 铆rni a term茅szetr艖l 茅s a n枚v茅nyekr艖l. Gyerekkorom 贸ta, megszokott 煤tvonalaimon mindig voltak kedvenc f谩im, rajtuk figyeltem az 茅vszakok v谩ltoz谩s谩t, n枚veked茅s眉k枚n l谩ttam az id艖 m煤l谩s谩t, bel艖l眉k mer铆tettem er艖t a mindennapokhoz. T谩j茅p铆t茅szeti tanulm谩nyaim sor谩n a legnagyobb 茅lm茅nyt a n枚v茅nyek vil谩g谩nak megismer茅se okozta, az 茅rz茅s, hogy l谩m "nev茅t is, vir谩g谩t is tudom...". Ezt az 枚r枚met szeretn茅m megosztani a Titkos kertek t煤r谩n r茅sztvev艖kkel is.  T枚rt茅netesen m茅g Pest belv谩ros谩ban, az 茅p眉letek t枚v茅ben is vannak szerencs茅re olyan csendes helyek, ahol tal谩lkozhatunk a f谩kkal 茅s egym谩ssal: titkos kertek.

zsofi

Stella Szonja


t煤ravezet艖


T枚rt茅nelem-olasz szakon v茅geztem a P谩zm谩ny P茅ter Katolikus Egyetem B枚lcs茅szettudom谩nyi Kar谩n, ahol jelenleg t枚rt茅nelem szakos doktorandusz vagyok. Budapesten sz眉lettem, mindig is itt 茅ltem, 茅s a vil谩g minden kincs茅茅rt sem 茅ln茅k m谩shol. Szerencs茅snek mondhatom magam, mert eddigi 茅letem sor谩n el茅g sokat utazhattam 鈥 f艖leg sz眉leimmel: grafikus apa, 茅s dekorat艖r anya 鈥, akiknek h谩la nyitott谩 v谩ltam az 茅p铆t茅szetre, a m疟v茅szett枚rt茅netre, 茅s m谩s nemzetek kult煤r谩j谩ra is. Saj谩t haz谩mat is el艖szeretettel j谩rom, kiv谩ltk茅pp f艖v谩rosunkat 鈥 sz眉l艖v谩rosomat, 茅s szeretek vele dicsekedni, b眉szk茅lkedni, megmutatni m谩soknak, akik nem, vagy csak kev茅ss茅 ismerik. P谩r 茅vvel ezel艖tt egy bar谩tn艖m vitt el az els艖 Imagine Budapest s茅t谩ra, 茅s onnant贸l kezdve 谩lland贸 vend茅ge lettem s茅t谩iknak. Nagyon megszerettem 艖ket, 铆gy amikor lehet艖s茅g ny铆lt r谩, hogy a csapat tagj谩v谩 v谩ljak, nagy 枚r枚mmel mondtam igent 鈥 olyan, mintha egy var谩zslatos vil谩g sz铆nfalai m枚g茅 jutottam volna be. Igyekszem olyan sz铆nvonalon seg铆teni a csapat munk谩j谩t, amely miatt 茅n is h疟s茅ges vend茅g眉kk茅 v谩ltam.

zsofi

Bitt贸 Zs贸fi


t煤ravezet艖


Az elm煤lt 枚t 茅vben egyre t枚bbet tudtam meg a v谩rosr贸l. Ahogy elkezdtem gyakorlatban is haszn谩lni az idegenvezet艖i k茅pes铆t茅semet, 煤gy ny铆lt fel a szemem Budapestre 茅s szerettem meg egyre jobban napr贸l-napra. Ahogy a vend茅gek r谩csod谩lkoznak, r谩k茅rdeznek dolgokra, 茅n is megtanultam feln茅zni 茅s k枚r眉ln茅zni m茅g az "ismert" belv谩rosban is. Ak谩r magyar, t艖zsgy枚keres budapesti csoporttal vagy k眉lf枚ldi l谩togat贸kkal s茅t谩lunk egy-egy v谩rosr茅szben, mindig meglep艖dnek Budapest gazdag 枚r枚ks茅g茅n, rejtett sz茅ps茅g茅n 茅s kalandjain. Szeretek mes茅lni a v谩rosr贸l, a r茅gm煤ltr贸l 茅s a m谩r贸l. Mindig van valami felfedezni val贸 t枚rt茅net, 茅p眉let, kincs.