• blog4
  • blog2
  • blog1
  • blog3

Legyen a Kiss cukr谩szd谩ban Pesten, j枚v艖 h茅t p茅ntek esten – avagy sz谩z茅ves pesti randev煤k

鈥濰茅tre ma v谩rom a Nemzetin茅l, ott ahol a 6-os meg谩ll鈥 鈥 olvashatn谩nk 1920-ban a Pesti H铆rlap hirdet茅s rovat谩ban, persze, ha 茅ppen nem egy 1928-ban 铆r贸dott operett r茅szletr艖l besz茅ln茅nk. De annyi igazs谩gtartalma van a fentebbi kijelent茅snek, hogy a sz谩zadfordul贸n 茅s a kora XX. sz谩zadi Budapesten bizony mindenf茅le praktik谩khoz, ak谩r hirdet茅sfelad谩shoz kellett folyamodniuk azoknak, akik megtetszettek egym谩snak, 茅s randev煤zni szerettek volna. Nem volt divat, s艖t egyenesen illetlens茅gnek sz谩m铆tott, ha egy f茅rfi megsz贸l铆tott az utc谩n egy h枚lgyet, hiszen ahogy egy 1911-es 煤js谩gban olvashatjuk 鈥瀖i, f茅rfiak, amid艖n a legudvariasabb 茅s leg谩rtatlanabb pof谩val k枚zeled眉nk is az utc谩n egy n艖h枚z, akkor tulajdonk茅ppen a legszemtelenebb 茅s legerk枚lcstelenebb sz谩nd茅kkal tessz眉k ezt.鈥. Teh谩t ha valaki tisztess茅ges k铆v谩nt maradni, ezt az opci贸t el kellett felejtenie. Akkor m茅gis milyen lehet艖s茅g眉k maradt a pesti l谩nyoknak 茅s fi煤knak? Nos, p茅ld谩ul az, hogy ha szemet vetettek egym谩sra, m谩snap gyorsan h铆r眉l adt谩k ezt valamelyik h铆rlapban, 茅s ide谩lis esetben azt谩n a kiad贸hivatalban v谩logattak ut谩na leveleket. J贸 p茅lda erre 鈥瀂谩tony 脷r鈥 hirdet茅se, mely 1912-ben a Pesti Napl贸ban jelent meg:

A napilapok voltak a korabeli t谩rskeres艖k, 茅s olykor igencsak megmosolyogtat贸 铆r谩sokba lehetett beleszaladni.

Na de mi t枚rt茅nt, ha valaki nem akarta a v茅letlenre b铆zni a szerelmi 茅let茅t? Mi t枚rt茅nt, ha mondjuk az akkoriban m茅g lek枚vezett Blaha Lujza t茅ren egy h枚lgy 茅s egy 煤r megtetszett egym谩snak? A h枚lgy p茅ld谩ul befordulhatott egy cukr谩szd谩ba, az 煤r pedig k枚vethette. Itt m谩r szabadabb volt a t谩rsalg谩s, s艖t a cukr谩szd谩k kimondottan tal谩lkahelynek vagy lev茅lv谩lt谩si pontnak sz谩m铆tottak. Ezek k枚z枚tt igen n茅pszer疟 volt a J贸zsef k枚r煤t 65-枚s sz谩m alatt 谩ll贸 Kiss cukr谩szda, ahol bonbonok 茅s s眉tem茅nyek mellett lehetett talpig elpirulni 茅s cs谩bosan kacar谩szni. Az 1916-os 脷j Id艖k nev疟 lapb贸l tudjuk: 鈥炩 cukr谩szda a legfeh茅rebb tal谩lkoz贸hely. 脡dess茅get adott a b贸bit谩s cukr谩szle谩ny, a sz铆v眉nk枚n 茅des 茅rz茅sek j谩rtak f谩tyolt谩ncot. Az ide谩lunk ott 眉lt vel眉nk szemben 茅s tol贸f谩nkot evett. A vallom谩st elkezdt眉k fogalmazni, az 枚nk茅pz艖k枚r minden sz贸kincse ott muzsik谩lt benn眉nk, de nem tudtunk t枚bbet kihozni:聽

鈥 脡vik茅, j贸 az a tol贸f谩nk?
脡s 脡vik茅 megbiccentette szalagos fej茅t:
鈥 Nagyon j贸!聽

V谩gyakozva n茅zt眉nk, 脡vike meg 谩br谩ndosan. Mert ez volt a vallom谩s. Tortanyelven, tol贸f谩nk-nyelven, cukr谩szda-nyelven… 脡s meg茅rtette 艖 is, 茅s meg茅rtett眉k mi is 茅s valah谩nyszor elj枚tt a cukr谩szd谩ba, mindig ugyanazt mondtuk, ugyanazt besz茅lt眉k, de nem untuk meg soha.鈥澛

A cukr谩szd谩kba persze nem csak 脡vik茅k j谩rtak. Mi t枚rt茅nt vajon akkor, ha n茅h谩ny 茅vtizeddel k茅s艖bb, az 1980-as 茅vekben egy fiatalember a Gerbeud-ba t茅rt be, 茅s Dobos tort谩t rendelt, mell茅 pedig sz贸d谩t? Egy v谩rosi legenda szerint ilyenkor jelzett az eg茅sz nap ott 眉cs枚rg艖 tehet艖s, id艖sebb h枚lgyeknek, hogy p茅nz茅rt cser茅be hajland贸 艖ket sz贸rakoztatni. Korabeli besz谩mol贸k szerint a Gerbeaud ugyan f艖k茅nt 鈥瀗艖i helynek鈥 sz谩m铆tott, l谩nyok falatozhattak s眉tem茅nyt, anyai fel眉gyelettel 茅s id艖sebb h枚lgyek cser茅lhett茅k ki legfrissebb pletyk谩ikat. Azonban id艖nk茅nt gentry urak is bes茅t谩ltak a f茅ny疟z艖 t茅rbe, hogy el艖kel艖 h枚lgyekkel ismerkedhessenek, sz贸rakozhassanak, a Gerbeaud sz铆vesen szolg谩lt helysz铆n茅眉l a j贸m贸d煤 ifj煤s谩g 枚sszej枚veteleinek.

Na de visszat茅rve az id艖s h枚lgyek 谩ltal b艖szen keresett jelekre! 脕ll铆t贸lag nem csak a Dobos torta- sz贸da kombin谩ci贸 volt felh铆v谩s kering艖re, hanem a kockacukor is. Ha egy 煤r 枚t kockacukorral k茅rte k谩v茅j谩t vagy k茅t darabot egym谩sra helyezett, jelzett. S艖t, a tarif谩j谩t is k枚zz茅tette: minden egyes k谩v茅ba dobott cukor ezer forinttal n枚velte az 枚sszeget.

Na 茅s ott volt a piros Marlboro. Szint茅n jelz茅s茅rt茅k疟 volt, ha valaki rendel茅s ut谩n ezt letette maga el茅 az asztalra, 茅s mutat贸ujjal kopogtatta. Vagy ha a celof谩nt f茅lig leh煤zta r贸la, esetleg a pinc茅rrel visszak眉ldte. De vannak itt m茅g mindenf茅le legend谩k, amikr艖l val贸sz铆n疟leg sosem fogjuk megtudni, hogy igazak-e. Mindenestre sz贸rakoztat贸 elk茅pzelni, hogy egy fiatalember 1982-ben 煤gy rendel puncstort谩t, hogy a puncs sz贸t er艖sen megnyomja, 茅s ezzel egyid艖ben felcsillan egy matr贸na szeme.

Forr谩sok:

http://index.hu/urbanista/2016/03/07/a_legfeherebb_randevuhelyek_cukraszdak_a_nagykoruton/

http://24.hu/elet-stilus/2016/03/10/nehany-evtizeddel-ezelott-meg-a-tarskereso-aprohirdetesek-is-furcsabbak-voltak/

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20131120-igy-kell-a-gerbeaud-ban-csajozni.html

http://epa.oszk.hu/00000/00003/00011/kaveno1.htm

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *