Denes_nap

A mai D茅nes nap alkalm谩b贸l essen sz贸 Buda egy apr贸 utc谩csk谩j谩r贸l, mely k茅t 茅p眉let茅r艖l is nevezetes!

A m谩sodik ker眉leti D茅nes utca 鈥 mely a Budakeszi 煤t szomsz茅ds谩g谩ban h煤z贸dik 鈥 a 19. sz谩zad m谩sodik fel茅ben j枚tt l茅tre, amikor is a k枚rny茅ken sorra elkezdtek fel茅p眉lni a tehet艖sebb f艖v谩rosi 鈥 els艖sorban pesti csal谩dok nyaral贸i. A m贸dosabb iparosok, keresked艖k m谩r akkor(!) k谩rosnak 茅s f谩raszt贸nak gondolt谩k a nagyv谩rosi l茅tet, 铆gy a koszos, ny眉zsg艖 belv谩rosb贸l kimenek眉lve itt kerestek nyugalmat.
Az ekkoriban 茅p眉lt egy-k茅t szintes villa茅p眉letek a kor romantikus l谩z谩hoz igazodva 煤gynevezett sv谩jci lakok voltak, ami azt jelentette, hogy szinte k枚telez艖 m贸don 眉vegezett verand谩val k茅sz眉ltek el, illetve hozz谩juk hatalmas kert, val贸s谩gos park tartozott.

Ilyen jelleg疟 茅p眉letk茅nt 茅p眉lt fel a D茅nes utca 1-es 茅s 2-es sz谩m煤 h谩za is. Mindkett艖 meg茅p铆t茅s茅t a gazdag Heinrich-csal谩d rendelte meg, azok a 鈥濰einrich茅k鈥, akik k枚z眉l Alajos, majd pedig fiai a kor leggazdagabb iparosai voltak 鈥 nem mellesleg befoly谩sos h谩tt茅rpolitikusai 鈥, s akiknek a belv谩ros legk枚zep茅n volt vaskeresked茅s眉k. A csal谩d tagjai h铆resek voltak szorgalmukr贸l, 茅s arr贸l, hogy az 眉zlet mellett a k枚z茅letben is akt铆van r茅szt vettek, 铆gy nem csoda tal谩n, hogy a fam铆lia id艖nk茅nt v谩gyott ki a z枚ldbe, s sz茅p, eleg谩ns 茅s visszafogott neorenesz谩nsz illetve historiz谩l贸 茅p眉leteket emeltettek. A k茅t m疟eml茅k k枚z眉l az els艖 茅rdekess茅ge, hogy 1944 贸ta gyermekotthonk茅nt illetve iskolak茅nt m疟k枚dik, s falai k枚z枚tt jelenleg speci谩lis ig茅ny疟 鈥 kor谩bban b疟ncselekm茅nyeket elk枚vet艖 鈥 fiatalokat rehabilit谩lnak t枚bbek k枚z枚tt 煤gy, hogy az egykori park hely茅n 眉ltetett gy眉m枚lcs枚s枚kben v茅geznek fizikai munk谩t. A m谩sodik pedig, melyet J贸b-villak茅nt is ismer眉nk, arr贸l nevezetes, hogy a k枚rny茅k egyik legels艖 nyaral贸茅p眉lete volt, s k枚r眉l枚tte ma is fellelhet艖ek m茅g a 19. sz谩zadi 枚reg t枚lgyek, az id艖k fens茅ges tan煤ik茅nt.

Kedves D茅nesek, ha arra j谩rtok, n茅zz茅tek meg 艖ket! Boldog n茅vnapot!

(a fot贸 forr谩sa: muemlekem.hu)

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *