krepuskak茅p

G茅za napra szeretettel feleleven铆tj眉k egykor Budapest legjobb f眉l茅szorvosa, Dr. Krepuska G茅za hossz煤 茅s gazdag 茅let茅nek n茅h谩ny izgalmas epiz贸dj谩t. A furcsa vezet茅knevet, a szlov谩kosan hangz贸 Krepusk谩t, a beszterceb谩nyai csal谩d a 18. sz谩zadban m茅g latinosan (茅s felv谩g贸san) Crepusculi-nak 铆rta, de a 19. sz谩zadi lesz谩rmazottaik m谩r b眉szk茅n viselt茅k a szlov谩k alakot. Krepuska G茅za pedig igen nagy megbecs眉l茅st szerzett e – mi tagad谩s-, magyar f眉lnek vid谩m hangz谩s煤 vezet茅kn茅vnek, 茅s term茅szetesen a G茅za n茅vnek is, Budapesten.

Dr. Krepuska G茅za volt a 20. sz谩zad els艖 fel茅nek legjobb f眉l茅szorvosa, a Szent R贸kus K贸rh谩zba kihelyezett f眉l茅szeti tansz茅k igazgat贸ja, sok sz谩z ember hall谩s谩nak megment艖je. Kiskor谩t贸l im谩dta a term茅szet jelens茅geit megfigyelni, r贸luk tanulni, maga v谩lasztotta az orvosi p谩ly谩t 茅s orvostanhallgat贸k茅nt az anat贸mia v谩lt kedvenc tant谩rgy谩v谩. N茅ha bar谩ti k枚rben emlegette is, hogy lak谩sa k枚rny茅k茅n minden k贸bor macska bonctani szenved茅ly茅nek esett 谩ldozatul. Szabadidej茅ben is anat贸miai megfigyel茅seket v茅gzett, hogy k茅s艖bb, m谩r v茅gzett orvosk茅nt, addig ismeretlen 茅s virtu贸z m疟t茅ti technik谩kat dolgozzon ki, 茅s nagy biztons谩ggal 茅s 眉gyes k茅zzel v茅gezzen olyan kock谩zatos oper谩ci贸kat is, amelyekre a korban, rajta k铆v眉l nemigen v谩llalkozott senki.

Dr. Krepuska G茅za f眉l茅szorvos, a sors k眉l枚nleges aj谩nd茅kak茅nt, rendk铆v眉li szolg谩latot tehetett nemcsak egy betegnek,- t枚rt茅netesen egy angol betegnek-, hanem a Trianon ut谩ni Magyarorsz谩gnak, s艖t Budapestnek is. T枚rt茅nt, hogy a doktor 煤rnak 1905-t艖l igen nagy birtokai voltak a N贸gr谩d megyei Somosk艖 茅s Somosk艖煤jfalu hat谩r谩ban, ahol h贸dolhatott 谩sv谩nygy疟jt艖i szenved茅ly茅nek is. ( Ezen k铆v眉l m茅g sz艖l茅szeti 茅s gy眉m枚lcsnemes铆t茅si szenved茅ly茅r艖l 茅s pestszentimrei birtokair贸l is h铆res volt, de err艖l majd m谩skor.) A k茅t sz铆nmagyar falut, s ezzel a Krepuska birtokot is, a trianoni b茅keszerz艖d茅s Csehszlov谩ki谩hoz csatolta, ami elkesered茅ssel t枚lt枚tte el a lok谩lpatri贸ta orvost. Krepuskat谩blaA r茅szletes hat谩rkijel枚l茅st 煤gynevezett hat谩rrendez艖 bizotts谩gokra b铆zt谩k, a csehszlov谩k- magyar hat谩r kijel枚l茅s茅t int茅z艖 bizotts谩g egyik fontos angol tagj谩t pedig, – mit ad isten- 茅ppen egy igen s煤lyos f眉lbetegs茅g t谩madta meg. Krepuska doktorhoz, az Eur贸pa h铆r疟 budapesti orvoshoz aj谩nlott谩k be, aki megoper谩lta 茅s kikezelte baj谩b贸l az angol tisztet, 茅s k枚zben sikeresen r谩besz茅lte p谩ciens茅t, hogy az antant bizotts谩g tagjai sz谩lljanak ki a helysz铆nre 茅s n茅zz茅k meg saj谩t szem眉kkel a k茅t falut. A t枚bbi m谩r t枚rt茅nelem, de a l茅nyeg az, hogy a N茅psz枚vets茅g 1923. 谩prilis 23-谩n v茅g眉l is visszacsatolta Magyarorsz谩ghoz a k茅t telep眉l茅st, a k枚rny茅k bazalt 茅s sz茅nb谩ny谩inak jogait pedig meghagyta magyar tulajdonosaiknak. Ez volt az utols贸 hat谩rrev铆zi贸 Magyarorsz谩g t枚rt茅net茅ben, aminek Budapest utc谩i is sokat k枚sz枚nhettek鈥. Hogy mi茅rt?聽 A n茅psz枚vets茅gi d枚nt茅s 茅rintette ugyanis a hat谩rt贸l 9 km-re, csehszlov谩k oldalon l茅v艖 Macskalyuk-somosk艖i k艖fejt艖t is, amelyben a klasszikus kocka alak煤 煤tburkol贸 bazaltk枚veket b谩ny谩szt谩k. Ezekkel, a macskalyuki b谩ny谩b贸l sz谩rmaz贸, MACSKAK脰VEKKEL burkolt谩k az aszfaltoz谩s el艖tt a nagyobb budapesti 茅s m谩s v谩rosi utakat. A k枚rny茅k b谩ny谩it, a macskalyukit is, az 1923-as d枚nt茅s 茅rtelm茅ben magyar tulajdonosaik eg茅szen a m谩sodik vil谩gh谩bor煤ig haszn谩lhatt谩k 茅s fejleszthett茅k, 茅s v谩m- 茅s illet茅kmentesen hozhatt谩k Budapestre a s枚t茅tsz眉rke macskak枚vet.

Mosolyogjunk egyet teh谩t, amikor a Reviczky utca 4. sz谩m alatt, a doktor egykori lakhely茅re eml茅kez艖 t谩bla mellett megy眉nk el: de most m谩r ne csak a furcsa n茅ven鈥

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *