ikea

Amikor 1986-ban az IKEA alap铆t贸 atyja el艖sz枚r Budapesten j谩rt, m茅g h铆rb艖l sem ismert茅k a magyar h谩ztart谩sok a BILLY k枚nyvespolcokat, az EKTORP kanap茅t 茅s a HEMNES b煤torcsal谩dot. Ismert茅k viszont a nyolcvanas 茅vek h茅tk枚znapi Budapestj茅t, melyet Ingvar Kamprad, a milli谩rdos 眉zletember egy r枚vid utaz谩s erej茅ig saj谩t maga is megtapasztalt. Az 谩tlagos turist谩n谩l egy茅bk茅nt sokkal jobban, hiszen k枚ztudott, hogy Kamprad soha nem volt h铆ve a k枚ltekez茅snek, ez茅rt 鈥 ha tehette 鈥 utaz谩sai sor谩n is majdnem 煤gy 茅lt, ak谩r a helyiek…

K茅pzelj眉k el teh谩t, hogy egy harminc 茅vvel ezel艖tti t茅li reggelen az IKEA tulajdonosa kil茅p belv谩rosi sz谩llodai szob谩j谩b贸l 鈥 ami茅rt hozz谩vet艖legesen p谩r sz谩z forintot fizethetett 鈥 s k枚zben arra gondolt, hogy nem k枚lt taxira, 茅s ink谩bb els茅t谩lt a metr贸 ir谩ny谩ba. Itt megpr贸b谩lt sz贸t 茅rteni a jegyelad贸 kisasszonnyal, aki feltehet艖en nem besz茅lt sem sv茅d眉l, sem angolul j贸l, hogy beszerezze az utaz谩shoz sz眉ks茅ges jegyet 2 forint茅rt. Sz谩m谩ra ez semmis茅g volt, a korabeli pestiek azonban mindig f谩jdalmasan s贸hajtottak fel, ha megl谩tt谩k az 煤j 谩rat, hiszen egy 茅vvel azel艖tt m茅g a fel茅茅rt utazhattak. H艖s眉nk teh谩t a friss metr贸jeggyel zseb茅ben megkezdte utaz谩s谩t az 脰rs vez茅r tere ir谩ny谩ba, v茅gs艖 煤ti c茅lj谩hoz, a De谩k t茅ri meg谩ll贸n谩l azonban hirtelen 枚tlett艖l vez茅relve 茅s az 茅hs茅gt艖l hajtva kiugrott a szerelv茅nyb艖l, 茅s fel茅rve a felsz铆nre bet茅rt a legk枚zelebbi k枚z茅rtbe.聽 Sp贸rol贸s l茅v茅n 煤gy gondolta, el茅g lesz eb茅dre egy kis keny茅r 10 forint kil贸j谩茅rt meg mell茅 n茅h谩ny szelet p谩rizsi. Kil茅pve az 眉zletb艖l el茅gedetten nyugt谩zta, hogy ma sem marad 茅hen, nem is sejtve, hogy ha k茅t 茅vvel k茅s艖bb vet艖d枚tt volna hozz谩nk, egy enn茅l b艖s茅gesebb eb茅dre is futotta volna csak 茅pp egy kicsit t枚bb茅rt: 38 forint茅rt megvehette volna a hamburgert az els艖 magyarorsz谩gi gyors茅tteremben.

De nem 铆gy t枚rt茅nt, s ezt h艖s眉nk egy谩ltal谩n nem b谩nta. 脡lvezte ezt a keveset k枚ltekez艖, de hat茅kony 茅letform谩t 茅s nem is v谩gyott m谩sra. Visszasz谩llt h谩t a 2-es metr贸ra 茅s elrobogott vele annak v茅g谩llom谩s谩ig, ahol a blokkh谩zak 谩ltal 枚lelt t茅ren, a g枚d枚ll艖i H脡V mell茅 valami eg茅sz k眉l枚nleges dolgot 谩lmodott meg鈥. Az els艖 IKEA 谩ruh谩zat a r茅gi贸ban.

A legenda szerint Kamprad az els艖 K枚z茅p-Eur贸pai IKEA terveit koll茅g谩inak egy 茅ttermi szalv茅t谩ra v谩zolta fel, amelyet azt谩n sok谩ig haszn谩lt, mint a koncepci贸 alapdokumentum谩t. Kamprad elt枚k茅lt volt az 眉gyet illet艖en: hi谩ba 茅rezt茅k m茅g 煤gy munkat谩rsai, hogy egy ilyen ir谩ny煤 nyit谩snak nem j枚tt el az ideje, 艖 hajthatatlan volt. Tal谩n ennek az elt枚k茅lts茅gnek k枚sz枚nhet艖, hogy Kamprad az els艖 adand贸 alkalommal megjelent Magyarorsz谩gon 眉zlet茅vel 茅s 1990. m谩rcius 21-茅n, K枚z茅p-Kelet-Eur贸p谩ban els艖k茅nt megnyitott a budapesti IKEA 谩ruh谩z az 脰rs vez茅r t茅ren, kisebbfajta szenz谩ci贸t jelentve.

Az imm谩r 90 茅ves Kampradr贸l egy茅bk茅nt az is k枚ztudott, hogy val贸ban h铆resen sp贸rol贸s ember. Volt m谩r olyan rangos megh铆v谩s, amelyre nem saj谩t aut贸val, hanem a helyi busszal 茅rkezett, illetve lehet r贸la tudni, hogy egy pap铆r mindk茅t oldal谩ra szeret 铆rni, s艖t, a tea-filter k茅tszeri haszn谩lata illetve a kar谩csonyi lapok kar谩csony ut谩ni, akci贸s 谩ron t枚rt茅n艖 beszerz茅se sem 谩ll t谩vol t艖le. Ruh谩it pedig jellemz艖en bolhapiacokon szerzi be. Lehet, hogy 1986-ban m茅g f茅lre is tudott volna tenni az 谩tlagos 7-8000 Ft-os magyar keresetb艖l? :)

脥gy indult teh谩t Budapesten a szerelhet艖 b煤torokat forgalmaz贸, bar谩ts谩gos 谩ruh谩z t枚rt茅nete. 脡s vajon az 脰n枚k c茅g茅nek m煤ltja hogyan kapcsol贸dik Budapesthez? Ha kedvet 茅reznek hozz谩, ossz谩k meg vel眉nk! V谩rjuk szeretettel a sztorikat, melyek 鈥 akarva-akaratlanul 鈥 mind hozz谩tesznek Budapest t枚rt茅net茅hez!

info@imaginebp.hu

(K茅p forr谩sa: retronom.hu)

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *