M煤zeumkert – k茅pkutat贸

M煤zeumkert – k茅pkutat贸
Tal谩n 茅pp egy ilyen 艖szi napon k茅sz眉lt mai K茅pkutat贸nk felv茅tele, valamikor az 1900-as 茅vek elej茅n….Egy csapat j贸l 枚lt枚z枚tt, vid谩m gyerek 茅s feln艖tt l谩that贸 a Nemzeti M煤zeum kertj茅ben, furcsa testtart谩sban: mintha var谩zsoln谩nak, de nem egy, hanem mindj谩rt k茅t var谩zsp谩lc谩val. Mit csin谩lhatnak?
DIABOL脫
J谩tszanak, m茅ghozz谩 egy 艖sr茅gi k铆nai zsongl艖rj谩t茅k 煤jkori v谩ltozat谩t: diabol贸t. A j谩t茅k l茅nyege, hogy a k茅t kez眉nkben egy-egy botot fogunk, amit zsin贸r k枚t 枚ssze. A kifesz铆tett zsin贸rral forgatni 茅s dobni lehet egy speci谩lis homok贸ra alak煤 ors贸t, ami a modern v谩ltozatban ac茅l der茅kkal, kem茅ny gumib贸l k茅sz眉l. ( Az 艖si k铆nai v谩ltozatn谩l bambuszb贸l volt, oldalain ny铆l谩sokkal, amiken a ki谩raml贸 leveg艖 s铆pol贸 hangot adott.) Eur贸p谩ba a XVIII. sz谩zadban hozt谩k francia misszion谩riusok 茅s hamarosan nagyon kedvelt id艖t枚lt茅ss茅 v谩lt. Nev茅t egyes forr谩sok a g枚r枚g dia-谩t, ballo-dobni szavak 枚sszet茅tel茅b艖l sz谩rmaztatj谩k, de biztosan belej谩tszott a diabolosz 鈥 枚rd枚g sz贸 is, hiszen 枚rd枚gi 眉gyess茅g kell az ors贸 mozg谩sban tart谩s谩hoz. 1810 ut谩n P谩rizsban elit diabol贸 klubok ny铆ltak, m茅g versenyeket is rendeztek. 脕ll铆t贸lag Napoleon is lelkes diabol贸z贸 volt. Az XX. sz谩zad fordul贸j谩n eg茅sz Eur贸p谩ban voltak h铆vei, n茅pszer疟 szabadt茅ri 眉gyess茅gi j谩t茅k volt, gyerekek 茅s feln艖ttek k枚r茅ben egyar谩nt.
M脷ZEUMKERT
K茅p眉nk szerepl艖i a Nemzeti M煤zeum kertj茅ben diabol贸znak. A Nemzeti M煤zeum 1847 nyar谩ra k茅sz眉lt el egy akkor m茅g k眉lv谩rosinak mondhat贸 telken, hiszen Pollack Mih谩ly nagyszab谩s煤, 眉nnep茅lyes 茅p眉let茅nek t艖szomsz茅ds谩g谩ban akkoriban m茅g tehenek legeltek. Az 茅p眉let a XIX. sz谩zadban j贸val t枚bb volt, mint egyszer疟 m煤zeum. Itt m疟k枚d枚tt az akad茅mia, az Orsz谩gh谩z fel茅p眉lt茅ig itt 眉l茅sezett a f艖rendi h谩z, 茅s a budapesti filharmonikusok, mi t枚bb Liszt Ferenc is t枚bbsz枚r fell茅pett termeiben. A m煤zeum el艖tti t茅r tal谩n az 1848-as forradalom idej茅n volt a legfontosabb a pestieknek,- 茅s az贸ta is minden m谩rcius 15-i 眉nneps茅g kihagyhatatlan helysz铆ne-, pedig a m煤zeum akkori igazgat贸ja csak ennyit jegyzett fel a napl贸j谩ba: 鈥 Mindenf茅le cs艖csel茅k krav谩lt csapott, 铆gy munk谩m megg谩toltatv谩n hazamentem.鈥 Csaknem k茅t 茅vtizedig a M煤zeum csak 煤gy szabadon 谩llt – 1855-ben volt az els艖 parkos铆t谩s -, hiszen a d铆szes kov谩csoltvas ker铆t茅s csak 1865-ben k茅sz眉lt el Ybl Mikl贸s tervei alapj谩n. Az 谩rnyas f谩kkal ben艖tt, reg茅nyes M煤zeumkert kedvelt s茅ta 茅s j谩tsz贸helye volt a pesti csal谩doknak 茅s gyerekcsapatoknak. Ez volt a 鈥濵uzi鈥, ahol 谩rnyas f谩k alatt lehetett goly贸zni, buj贸csk谩zni, labd谩zni 茅s 鈥iabol贸zni is.
Soha nem k茅s艖 kipr贸b谩lni! :)

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *