• kardetter_tamas
  • lord_borbala

Isten 茅ltesse a kedves Tam谩sokat n茅vnapjuk alkalm谩b贸l!

Aj谩nd茅kk茅ppen neves pesti drusz谩jukr贸l, bizonyos Kardetter Tam谩sr贸l sz贸l a bejegyz茅s!

Kardetter Tam谩s neve 茅s alakja legink谩bb azoknak lehet ismer艖s, akik Tormay C茅cile 茅let煤tj谩ban otthonosan mozognak. 艕 volt ugyanis az 铆r贸n艖 d茅dapja, aki 谩csmesterk茅nt t枚bb jelent艖s dolgot is 茅p铆tett a 19. sz谩zad eleji Pesten. A Pollcak Mih谩ly munkat谩rsak茅nt tev茅kenyked艖 Kardetter Tam谩s minden bizonnyal a v谩ros egyik ismert 茅s elismert polg谩ra lehetett 鈥 annak ellen茅re, hogy Aradr贸l sz谩rmazott, 茅s birtokai is Arad megy茅ben voltak. A tiszteletrem茅lt贸 iparos egyik legfontosabb munk谩ja a R贸kus k贸rh谩z 茅s szeg茅nyh谩z kivitelez茅se, mely茅rt 1798-ban, az 谩tad谩skor kir谩lyi arany茅rmet kapott. A R贸kus k谩polna 谩t茅p铆t茅s茅ben, 茅s a mai V铆gad贸 hely茅n emelt Pollack-f茅le Redout kivitelez茅s茅ben is r茅szt vett.

Hogy mennyire elk枚telezett volt Pest v谩rosa ir谩nt Kardetter, azt mi sem bizony铆tja jobban, mint hogy 1808-t贸l a Sz茅p铆t艖 Bizottm谩ny tagja lett. Joggal felt茅telezhetj眉k teh谩t, hogy az 艖 elk茅pzel茅seit is t眉kr枚zve indult meg Pest v谩ros谩nak tudatos 茅s elk茅peszt艖en j贸l kigondolt, m贸dszeres rendez茅se 茅s sz茅p铆t茅se. Az egy茅bk茅nt nyolc gyermekes csal谩dapa Lord Borb谩l谩val, a gazdag pesti polg谩rcsal谩db贸l sz谩rmaz贸 feles茅g茅vel mag谩n茅let眉kben is Past v谩ros谩nak s疟r疟j茅vel tal谩lkoztak, hiszen 鈥 v茅lhet艖en a Redout 茅p铆t茅s茅b艖l befolyt 枚sszegb艖l 鈥 az Ap谩cszai Csere J谩nos utca 茅s a T眉rr Istv谩n utca sark谩n 谩ll贸 h谩zban 茅ltek. Melyet term茅szetesen maga Pollack tervezett bar谩tj谩nak. A t枚bb mint k茅tsz谩z 茅v eltelt茅vel, ma is rend眉letlen眉l 谩ll贸 klasszicista 茅p眉let az Intercontinental sz谩lloda m枚g枚tt megb煤jva ma is l谩that贸, s ma sz谩llodak茅nt m疟k枚dik.

K眉l枚n 茅rdekess茅g, hogy tavaly ny谩ron a Tormay hagyat茅kb贸l el艖ker眉lt Kardetter 茅s feles茅ge portr茅ja, melyet a Nemzeti Portr茅t谩r digitaliz谩lt, s melyet most 脰n枚k is megn茅zhetnek.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *