Singer 茅s Wolfner k枚nyvesh谩z _2

Indul a december 茅s vele s疟r疟s枚dnek a Kar谩csony el艖tti teend艖k. Adventi koszor煤, d铆sz铆t茅sek, m茅zeskal谩cs, apr贸s眉tem茅ny k茅sz眉l. 脡s persze december az aj谩nd茅kok kieszel茅s茅nek 茅s beszerz茅s茅nek h贸napja is. R茅gen sem volt k枚nnyebb szellemes aj谩nd茅kokat kital谩lni, ez茅rt eheti bejegyz茅s眉nkben r茅gi, budapesti asszonyi v谩gyaknak j谩runk ut谩na. Gy谩ni G谩bor: H茅tk枚znapi Budapest c铆m疟 k枚nyv茅ben olvastuk a k枚vetkez艖ket: a sz谩zadfordul贸 k枚rny茅k茅n a pesti n艖nek h谩rom v谩gya van: egy Herczeg f茅le reg茅ny, egy doboz Kugler bonbon 茅s egy Holzer f茅le toilette.

Ha valaki mindh谩rommal szerette volna meglepni kedves茅t, vajon hol szerezte be mindezt 茅s vajon mi茅rt ezek voltak a v谩gyott aj谩nd茅kok?

Kezdj眉k teh谩t az els艖 v谩ggyal: Egy Herczeg f茅le reg茅ny. Herczeg Ferenc p茅ld谩tlanul n茅pszer疟 铆r贸 volt a m谩sodik vil谩gh谩bor煤 el艖tt Budapesten, igazi bestseller szerz艖, mi t枚bb, irodalmi Nobel-d铆jra is jel枚lt茅k,- hogy azt谩n m谩ra m疟vei szinte teljesen feled茅sbe mer眉ljenek. Pedig n茅h谩ny reg茅nye gunyoros st铆lusa, lelem茅nyes mesesz枚v茅se 茅s szellemes helyzet- 茅s jellemkomikuma miatt ma is izgalmas olvasm谩ny. holzer(persze csak akkor, ha valaki kev茅sb茅 茅rz茅keny arra a t茅nyre, hogy az 谩br谩zol贸i lelem茅ny egy v茅g茅rv茅nyesen let疟nt vil谩got 谩br谩zol鈥) Herczeg Ferenc, mint pesti figura is izgalmas volt, hiszen p谩rbajban meg枚lte vet茅lyt谩rs谩t, majd ez茅rt b枚rt枚nben 眉lt, hogy mag谩ny谩ban meg铆rja els艖 k枚nyv茅t, a Fenn 茅s lennt, amellyel megnyerte a Singer 茅s Wolfner Kiad贸 谩ltal ki铆rt reg茅nyp谩ly谩zatot 茅s a vele j谩r贸 1000 peng艖t. Herczeg Ferenc reg茅nyeit mindv茅gig a Singer 茅s Wolfner Irodalmi Int茅zet adta ki, teh谩t a legk茅nyelmesebben az 艖 眉zlet眉kben az Andr谩ssy 煤t 16. alatt lehetett beszerezni a Herczeg reg茅nyeket. Ez az 眉zlet a kort谩rsak szerint a legszebb k枚nyvesbolt volt a monarchi谩ban! – k眉l枚nleges kirakatokkal, bronzcsill谩rokkal 茅s kiv茅telesen sz茅pen faragott 茅s j贸l rendszerezett t谩rol贸 polcokkal. Mindenk茅ppen l谩togassunk el ide k茅pzeletbeli bev谩s谩rl贸 k枚rutunkon.

Azt谩n ha megvan a k枚nyv, induljunk el, hogy beszerezhess眉k a m谩sodik t茅telt, egy doboz Kugler bonbont. Ez nem lesz olcs贸 mulats谩g,聽viszont cser茅be ism茅t egy gy枚ny枚r疟 眉zletbe t茅rhet眉nk be a Gizella t茅ren: (Ma V枚r枚smarty t茅r.) M谩rv谩ny, bronz 茅s nemes faanyagok, selyemtap茅ta 茅s f茅ny疟z艖 berendez茅s, a desszertek Operah谩za lesz a k枚vetkez艖 meg谩ll贸nk: a Gerbeaud. A Kugler bonbon-ok k茅sz铆t茅s茅t ugyanis 1884-t艖l Gerbeaud Emil vette 谩t, aki m茅g sok谩ig, mint 鈥濳ugler ut贸da- Gerbeaud鈥 szerepelt a c茅gt谩bl谩n, hiszen a Kugler n茅v fogalom, s艖t 枚n谩ll贸sult f艖n茅v volt a pestiek sz贸kincs茅ben, amely a kifog谩stalan min艖s茅get, a gy枚ny枚r疟 csomagol谩st, valamint a j贸f茅le minyonokat is jelentette. Itt k茅sz眉lt a konyakos meggy, a macskanyelv 茅s sz谩mtalan csemege cukorka, amelyekb艖l kedv眉nkre v谩logathatunk a megaj谩nd茅kozott 铆zl茅se szerint. A min艖s茅gbiztos铆t谩sr贸l csak annyit, hogy Gerbead Emil k茅pes volt t枚bb t谩lc谩nyi elk茅sz眉lt puncsminyon saj谩t kez疟 枚sszez煤z谩s谩ra, ha azok sz铆n谩rnyalata nem volt megfelel艖.

Gerbeaud cukr谩szda Budapesten脡s v茅g眉l a mai f眉lnek legrejt茅lyesebb t茅tel, a Holzer-f茅le toilette. (ugye senki sem WC-re gondolt?) Itt egy teljes ruhakollekci贸r贸l van sz贸, amelyet b谩rki j贸 铆zl茅s疟 beszerezhetett Holzer Simon Divath谩z谩ban, amely 鈥瀖indennem疟 n艖i ruh谩zati czikkek kiz谩r贸lagos beszerz茅si forr谩sa鈥- k茅nt hat谩rozta meg mag谩t 茅s az els艖 sikeres konfekci贸 谩ruh谩z volt Pesten, vagyis titokban is megvehett眉k aj谩nd茅kunkat: nem kellett anyagot, fazont, varr贸n艖t v谩lasztani, f谩raszt贸 pr贸b谩kra j谩rni h枚lgyismer艖s眉nkkel. A Holzer Divath谩z a Kossuth Lajos utca 9. sz谩m alatt volt, (a helyet sokan, mint egykori 脷tt枚r艖 脕ruh谩z ismerhetik.) A f茅ny疟z艖 眉zletben, 600-800 szab贸 varrta az elad谩sra k铆n谩lt k茅szruh谩kat, 茅s k眉l枚n pr贸batermek, olvas贸termek! – liftek 茅s telefonok szolg谩lt谩k a v谩s谩rl贸k k茅nyelm茅t.

Aprop贸 olvas贸termek: am铆g a kiv谩lasztott szoknya m茅retre igaz铆t谩s谩ra v谩rakozunk, belekezdhet眉nk egy kicsit a Herczeg reg茅nybe鈥

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *