Mindenkinek vannak titkai. Még Budapestnek is. A házak falai, az utcák kövei, a templomok tornyai, az udvarok fái régi titkokat őriznek. Alternatív városnéző sétáinkon a titkok tudójává válhat mindenki: megismerheti a város izgalmas történetét, megbújó szépségeit, hajdani lakóinak sorsát.


Indulhatunk?

csapat

Tematikus városnéző túráinkon a régi várost keltjük életre – a ma díszletei között. Szándékunk az, hogy olyan tudást, érzést és hangulatot adjunk át a résztvevőknek, amely segít a mai körülmények között oly nehezen létrejövő kötődések kialakulásában. Hisszük, hogy egy városban, Budapesten nemcsak a mában lehet élni, s hogy a múltba nézés nem feltétlenül jelent egyet a siránkozással, sőt! Mert ahhoz, hogy jól érezhessük magunkat valahol, okvetlenül érdemes megismerkedni személyesen is a hely szellemével – hátha kiderül, hogy nem is olyan félelmetes az a szellem!

Vállalkozásunk ImagineBudapest néven 2008 óta szervez kis létszámú, elsősorban a magyar érdeklődőknek szóló tematikus városnéző sétákat.

A sétákat hónapokig tartó előkészítés után mutatjuk meg a közönségnek: helyszínbejárások, egyeztetések, könyvtári és helyszíni kutatások, szakértők bevonása, próbautak előzik meg egy-egy séta premierjét. Így lehet az, hogy a túrákon elhangzó tudásanyag sokszor olyan apró részletekre is kiterjed, mint mondjuk egy bérház lakóinak története, ugyanakkor nem feledkezik meg egy-egy épület építéstörténetének fontosabb állomásairól sem.

A séták egyrészről várostörténeti, olykor könnyed művészettörténeti ismeretanyagot tartalmaznak, ám ezeknél sokkal fontosabb elemük a mindenkori ember. Mert szerintünk Budapesten a ma is látható és a valaha álló házak csupán díszletek. A város valójában embereket jelent, akik itt élték mindennapjaikat: álmodoztak, építettek, dolgoztak, szerelmet vallottak, gyereket neveltek, tanultak, tanítottak, vagy csupán átutazóban megálltak nálunk. Mindegyikük – ahogyan ma is mindenki – hatással volt erre a városra. Hozzáadott egy botrányos történetet, egy szépen megmunkált kilincset, egy újfajta szépítőszert, egy négyemeletes bérházat, egy sportsikert, egy süteményreceptet vagy egy szerelmes üzenetet valamelyik újság utolsó oldalán. Nélkülük Budapest nem pontosan az lenne, ami.

Ahogy nélkülünk is más lenne.

Persze a séták nem csak fejben, hanem a valóságos térben zajlanak, így az útvonalak, témák kiválasztásakor a fő szempont az, hogy amit megmutatunk, érdekes, izgalmas, váratlan legyen. Eldugott zöld kerteket nézünk meg a belvárosban, ütött-kopott homlokzatokat fürkészünk, vendégségbe megyünk a Lánchíd hídmesteréhez vagy belekóstolunk a mindenkori pesti édes életbe. Mindezt itt, Budapesten.

Jelenleg 15 különböző, rendszeresen meghirdetett sétaútvonal közül választhatnak az érdeklődők, de csatlakozhatnak a havonta megrendezett különleges programjainkhoz is, melyek rendszerint egy-egy elzárt épület bejárását, egy kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb budapesti helyszín bemutatását jelentik.

Szeretettel várja Önöket az ImagineBudapest csapata