• Nektek
 • Önöknek
 • Különleges alkalmak
 • Külföldi barátoknak
 • Összes séta
 
 •  Holnemvolt Pest – tervek, álmok és a valóság

  lead_holnemvolt
  Budapest tele van félig megvalósult, és teljesen elfeledett tervekkel. Gyere és sétáljuk be együtt azt a Pestet,  amelyikben felhőkarcolók vannak a belvárosban, ahol égigérő kultúrpalota épült a Parlament mellett, és úszó szállók csorognak lefelé az Andrássy híd alatt a Dunán.
   
 •  Toronyiránt – a belváros rejtőzködő templomai

  imageedit_4_9134581219
  Háromórás belvárosi sétánk során 6 különböző felekezet 8 templomát látogatjuk meg (hatot belülről is megnézünk), megismerkedünk a vallások alaptéziseivel, az épületek és városrészek keletkezésével, valamint nem utolsósorban színes történeteket hallhatunk az egykori város életéből, és a legendás városlakókról.
   
 •  ZENÉS Titkos kertek és terek a belvárosban

  secret_gardens
  Két és fél órás túránk során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejutunk, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki, bepillantást nyerünk egy nagyváros emberléptékű térhasználatáról, megismerjük a velünk élő állatokat és növényeket, és közben emberi sorsokról hallunk: padokon szövődött szerelmekről, árnyas fák alatt megélt tragédiákról, ifjúi fogadalmakról és időskori megnyugvásról.
   
 •  ZENÉS Harmónia a városban – séta a pesti belváros kétszáz éves épületei között

  harmonia_lead
  A pesti városképet meghatározó házakat elnézve zenei harmóniák jutnak az eszünkbe: fenséges, ugyanakkor emberléptékű homlokzatok, átgondolt, de mégis tetszetős részletek, funkcionalista, de kedves terek jellemzik a klasszicizmus időszakát az építészetben. S hogy a zenei élményt tovább fokozzuk, az anekdoták mellett minikoncertekkel is gazdagítjuk legújabb sétánkat!
   
 •  ZENÉS Mindörökké Normafa! – piknik, rétes, romantika és ami mögötte van

  imageedit_11_9184381216
  Akár ez az első randevúd az Anna-réttel, akár az Anna-réten volt az első randevúd: ezen a sétán örökre beleszeretsz a Budai-hegységbe.
   
 •  ZENÉS Ide jártatok Ti… – irodalmi városnéző séta Debrecenben

  irodalmi
  Tematikus városi sétánkon most a Debrecenben megfordult legnagyobb magyar íróknak, költőknek eredünk a nyomába – megnézzük, hogy hova jártak felolvasni az Ady Társaság illusztris tagjai, hogy hol lépett a világot jelentő deszkákra Arany János, és hogy hol tanult az irodalmi élet színe-java. Tartsanak velünk!
   
 •  ZENÉS Tudásszomjoltó – rapid randi Budapesttel

  Tudásszomjoltó - rapid randi Budapesttel
  Egy röpke randit remél most tőled a város: gyere és ismerd ki magad egy óra alatt Akvadukttól Zubogásig! Török fürdők, középkori vízvezetékek, árvíz és gyógyvíz, források, ivókutak, uszodák, termálok, és a Duna: Budapestre kétségkívül mondhatjuk, hogy a vizek városa.
   
 •  ZENÉS A Párisi Udvar – álom luxuskivitelben

  Parisi_lead2
  Mindenkinek van egy álma... Pollack Mihály és Brudern báró az 1800-as évek legmodernebb üzletházát látta maga előtt. Később a Belvárosi Takarékpénztár részvényeseinek gondolataiban egy másik pazar épület sziluettje rajzolódott ki. Budapest összes kereskedőjének álma pedig egy üzlethelyiség volt az álmok álmában: a Párisi Udvarban.
   
 •  Rabbik a Palotanegyedben – épületbejárás az OR-ZSE falai között

  imageedit_3_3216967583
  A világ legrégibb, ma is alapításának helyén működő rabbiképzője. A romantikus stílusú épületet alagsortól nagyteremig bejárjuk, és még a zsinagógába is betekintést nyerünk.
   
 •  Vászon a város – rapid randi Budapesttel

  lead_vaszon a varos
  Egy röpke randit remél most tőled a város: gyere és ismerd ki magad egy óra alatt blokkbetűtől wildstyle-ig. A legismertebb murálok, a legfrissebb alkotók, a legizgalmasabb street art: dióhéjban vizsgáljuk meg, milyen hatása lehet a város szövetére és a városlakókra, amikor a művészet beveszi az utcát és felkúszik a falakra.
   
 •  A Párisi Udvar – álom luxuskivitelben

  Parisi_lead2
  Mindenkinek van egy álma... Pollack Mihály és Brudern báró az 1800-as évek legmodernebb üzletházát látta maga előtt. Később a Belvárosi Takarékpénztár részvényeseinek gondolataiban egy másik pazar épület sziluettje rajzolódott ki. Budapest összes kereskedőjének álma pedig egy üzlethelyiség volt az álmok álmában: a Párisi Udvarban.
   
 •  Városfaltól bordélyházig – rapid randi Budapesttel

  Városfaltól bordélyházig_lead
  Egy röpke randit remél most tőled a város: gyere és játssz a Belvárossal! A legkompaktabb sétánkban hatvan perc alatt ismerheted ki magad egy eddig még ismeretlen Pesten és a végén hídépítő Széchenyiként távozhatsz.
   
 •  Ó, Mátyásföld – villák és platánok Zubreczki Dáviddal

  lead_matyasfold2
  Hogy nézhet ki egy szántóföldből lett nyaralónegyedből lett szovjet főparancsnokságból lett pesti kertváros? Zubreczki Dávid mátyásföldi őslakosként idézi meg a korszakokat, ahol már az elrettentő állapotban lévő HÉV megálló rejtőzködő lámpái is meglepetéseket ígérnek.
   
 •  Csend, zöld, ihlet – alkonyati séta a Naphegyen

  lead0
  Ha hunyorítva nézünk a térképre, átszaladhat a szemünk ezen a 154 méter magas hegyen, de annál inkább érdemes élesítenünk a fókuszon! Fedezzük fel ezt a városi falut együtt a Sas-hegy mögött lebukó Nap fényében!
   
 •  Titkos kertek és terek a belvárosban – MEGLEPETÉSSEL

  secret_gardens
  Két és fél órás túránk során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejutunk, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki, bepillantást nyerünk egy nagyváros emberléptékű térhasználatáról, megismerjük a velünk élő állatokat és növényeket, és közben emberi sorsokról hallunk: padokon szövődött szerelmekről, árnyas fák alatt megélt tragédiákról, ifjúi fogadalmakról és időskori megnyugvásról.
   
 •  Kislábnyommal Újbudán – ha téged is szorít az ökocipő

  imageedit_6_3326213405
  Téged is szorít olykor az ökológiai lábbelid? Szeretnéd kevésbé terhelni a környezetedet? Ha gyötörtek már ilyen gondolatok, vagy csak szeretnél még néhány dolgot megtudni a környezetbarát városi létről, akkor nem kérdés, hogy ezt a sétát Neked találtuk ki!
   
 •  Titkos kertek és terek 2. – városi kertészet gangon és tetőn

  kertek2_lead03
  Kétórás sétánk során újabb, varázslatos titkos pesti kertekbe kukkantunk be, modern tetőkertet keresünk fel, egy különleges virágboltba is betérünk, sőt, Abigélt is meglátogatjuk, miközben egykori és mai kertészeti trendekről, a város fásításáról, illatokról és színekről, valódi kerti örömökről mesélünk.
   
 •  Középkortól napjainkig – időutazás az Úri utcában

  imageedit_2_4231617007
  Pallas Athéné hol lándzsával, hol anélkül őrzi a Budai Vár szívében a Szentháromság teret, időnként ugyanis kicsenik a kezéből... A mögötte található épületről viszont kevesen tudják, hogy a törökök kiűzésétől a kiegyezésig Buda városházaként működött.
   
 •  Az élet hullámvasútján – szegények, rászorulók és “jóltevők” a századelő Budapestjén

  lead
  A 19. század hihetetlenül fejlődő Budapestjén az arisztokraták, a tisztes polgárok, a vagyonos kereskedők, az iparmágnások és a pénz világában tevékenykedők árnyékában ezrek és ezrek vergődtek napról napra, kiszolgáltatva és remény nélkül várva, hogy hátha jobbra fordul az életük… De vajon mit történt, ha nem várt nehézséggel kellett szembenézniük? Hova fordulhattak, ha például lebetegedtek, elveszítették családjukat vagy munkájukat?
   
 •  Hat torony – az odafent valókat keressétek

  LEAD_Hat torony_kerek
  Sétáljanak velünk két óra alatt végig a Fő utcán, hogy meghallgassák a török mecsetekről, barokk templomokról, reformkori vásárokról, középkori szentekről szóló történeteinket. Egy utca. És öt templom. Van közte katolikus, református, görög katolikus. És van még három tér. Mindig is központi hely volt Budának ez a része.
   
 •  Budapest’s Records – with Mike Liarsson

  budapest_records
  Mike Liarsson egy katona. Egy katona, akinek az a dolga, hogy körbevezesse a városba érkező turistákat, és meséljen Nekik kalandjairól, az életéről, az itt élőkről, na meg arról, hogy mitől vált/válik Budapest a legek városává..
   
 •  Volt már Ön télen zöldben? – erdei titkok a Normafán

  imageedit_1_8418716297
  Normafa sétánkat téliesítettük, hiszen az erdőélmény ebben az időszakban talán még különlegesebb. Az elcsendesedő fák között a hidegre fittyet hányó madárvendégeket várunk, hóban nyomokat olvasunk és azt is megtudjuk, hogyan lehet felismerni a fafajokat levelek, virágok és termések nélkül.
   
 •  Ferencvárosi stílusrangadó – szecessziótól a modernizmusig

  szecesszio2_lead
  Tulipános galambokkal álmodsz? Vagy zavarban lennél, ha meg kéne mondanod, hogy két épület közül melyiken fedezhetőek fel az art deco jelei? Ez a stílusrangadó séta mindkét esetben kielégíti a kíváncsiságod!
   
 •  Új élet a lankákon – szecesszió és életmódreform a Városmajornál

  Új élet a lankákon - szecesszió és életmódreform a Városmajornál
  A szecesszió úgy szaladt végig a művészeteken és az építészeten, mint egy zongoraórára siető kisasszony: lobogó hajjal és a szabadság eszményével. Ezen a sétán a mi hajunkba is belekap a századforduló szele és végigrepít minket a szecessziós részleteken, legyen az az iskolán, a templomon vagy a játszótéren.
   
 •  Hogy lett fess a pesti nő – a fűzőtől a miniszoknyáig

  divat2
  Hol vásárolta Sissy a cipőjét? Ki adott divattanácsot a férfiaknak? Mitől volt illatos a pesti ucta? Kinél vett kalapot Andrássy Gyula? Ki volt az első nő, aki levette a fűzőt, és ki konfekcionált? Hogy változott meg a nők szerepe és érvényesültek a divaton keresztül a századfordulón?
   
 •  Nincs itt semmi látnivaló! – Lakótelepséta az Örs vezér tér körül Zubreczki Dáviddal

  Örs
  Nincs itt semmi látnivaló! Kivéve, ha hagyod, hogy megmutassuk, mennyi izgalmas kincset rejt egy látszólag kusza és unalmas környék! A meglepően beleszeretős sétára minden városi téma ismerője, az Urbanista blog alapítója, Zubreczki Dávid visz el minket.
   
 •  Legyen világosság! – A fény útja

  imageedit_5_8908550996
  Szívet melengető téli sétánkon a városi világítás történetéről, a fény szimbolikus jelentéséről, a fáklyajegyről, a gyertyaszolgálatról, s még megannyi érdekességről hallunk, miközben a fényárban úszó pesti belvárosban járunk.
   
 •  “Így laktatok Ti…” – a poétika terei: irodalmi városnéző séta

  LEAD_Irodalmi_kerek
  Íróink, költőink nyomába eredünk a Palotanegyedben, megmutatjuk az írásaikat ihlető helyszíneket, felidézünk verseket, szerelmi történeteket, s persze mindeközben egy újabb oldaláról ismerjük meg a várost!
   
 •  Sercli – a gőzmalmoktól a kézműves pékségekig

  pek_lead
  Egy séta, ahol frissen sütött kenyérillat lengi be a levegőt. Egy séta, ahol mindent megtudhatsz az egykori malmokról, a mai kézműves pékműhelyekről és Budapest pékiparáról. Egy séta, ahol kenyerek, péksütemények, lisztek lesznek a terítéken - szó szerint. Egy séta, ahol jó lesz enni és jó lesz lenni. Várunk!
   
 •  Városi kódfejtés – palotasztorik az Andrássy útról

  imageedit_3_7269648686
  Mindig is szerettél volna nyomozósat játszani a városban? Felvillanyoz, ha az apró részletekből hirtelen összeáll a megfejtés? Legyél Te is igazi városi detektív!
   
 •  A rejtélyes art deco…

  lead
  Ha a harmincas évek világára gondolunk, rögtön eszünkbe jutnak a flitteres, rövid ruhácskába bújt táncoslányok, az áramvonalas sportkocsik, az elmaradhatatlan cigarettafüst, a rádiózás, a mozi... Hogy hogyan született meg ez a rendkívüli időszak, mit látunk belőle Budapest utcáin sétálva, mit és hogyan hangolt át nálunk az eredetileg ZigZag stílusként is becézett irányzat, kiderül a Rejtélyes art deco című új sétán!
   
 •  Budapesti szeszhatározó – szívderítő italtörténeti séta a belvárosban

  imageedit_5_9189406140
  Az alkoholos italok megannyi fajtája tűnik fel a pesti belvárosban járva - szeszgyárosok, serfőzők és borkereskedők történeteit meséljük el, elfeledett sörkertek, titkukat őrző paloták és a ma fogyasztási helyei között sétálva.
   
 •  Hogy éltetek Ti? – irodalomtörténeti séta II. – Budán

  irodalmi2
  „Legyen a Horváth kertben Budán, szombaton este fél nyolc után" És hogy miért is legyünk a Horváth kertben? Azért, hogy körbenézzünk a századfordulós Krisztinavárosban. Hogy meglessük Haraszti Micit, a Budai Nyári Színkör ünnepelt csillagát, hogy gondolatban betérjünk együtt a Philadelphia kávéházba találkozni híres íróinkkal. Hogy bebarangoljuk a csendesnek tűnő, ám mégis élettel teli budai vidéket, s felkeressük Ottlik Géza otthonát. S ha már arra járunk, azt is megnézzük, hogy hová költözött Babits a Palotanegyedből vagy hogy hol élt Szabó Magda a férjével, Szobotka Tiborral.
   
 •  Azt beszélik a városban… – bűnügyi történetek, pletykák Budapesten

  LEAD_Bűnügy_kerek
  Kétórás „alvilági” sétánkon az elmúlt századok leghíresebb, legérdekesebb bűneseteire derítünk fényt, s közben bemutatjuk a város mindenkori sötét oldalát – persze csakis messziről, szórakozva és csak egy egészen kicsit borzongva.
   
 •  Izgalom és idill a Tabánban – felfedező séta a dombok között

  imageedit_1_3817347876
  Neked mi jut eszedbe a Tabánról? Álmos kis park valahol Budán? Pedig sokkal többet tud mint a Naphegy szép és nyugodt lába! Ezen a sétán felfedezővé válunk, csak panamakalap helyett inkább zseblámpáért nyúlunk és a föld alá ereszkedünk egy óriási márványhordóhoz.
   
 •  Legenda és valóság – séta az oszmán kori budai várnegyedben

  legenda_lead
  Tartson velünk a legendák és hiedelmek övezte oszmán korba, hogy kiderüljön, mi a különbség az oszmán és török között, hogy megismerje az egykori „aranyalma” városát, a sokszínű Budát, ahol dzsámik működtek és közfürdő szolgálta az itt élőket!
   
 •  Láthatatlan zsinagóga – épületbejárás

  imageedit_10_8474574431
  Budán, a Frankel Leó úton egy látszólag szürke bérház őrzi az 1888. óta működő újlaki zsinagógát, mely építészetében és történetében is rengeteg titkot rejt, de – egy hitközségi tag kedves kalauzolásával – legalább ugyanennyi izgalmas részletet tudhatunk meg a zsidó vallásról, a zsinagógák berendezési tárgyairól, az ünnepekről, a zsidó közösségekről, kultúrájukról.
   
 •  Vadlesen a Terézvárosban – séta gyerekeknek

  LEAD_Vadles_kerek
  A kétórás séta során kiderül, hogy miért is kellett kicsinosítani az épületeket, hogy milyen technikákkal, anyagokkal, hogyan dolgoztak a régi mesterek. Emellett számos állatfigura némaságát is megtörjük: eláruljuk, hogy a különböző alakok a díszítés mellett vajon milyen többletjelentés hordozói.
   
 •  Secret gardens and squares downtown – ANGOL NYELVŰ PROGRAM

  secret_gardens
  Két és fél órás túránk során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejutunk, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki, bepillantást nyerünk egy nagyváros emberléptékű térhasználatáról, megismerjük a velünk élő állatokat és növényeket, és közben emberi sorsokról hallunk: padokon szövődött szerelmekről, árnyas fák alatt megélt tragédiákról, ifjúi fogadalmakról és időskori megnyugvásról.
   
 •  Paris Court – A story of how dreams come true – ANGOL nyelvű program

  Parisi_lead2
  Every one of us has a dream … In the early 1800’s, architect Mr. Mihály Pollack and Baron Brudern envisioned the most sophisticated modern department store of the period. There is no need to mention that all merchants and storekeepers living those times in Budapest entertained highest dreams of having a shoproom at the lavishly decorated, elegant Paris Court.
   
 •  Lótusz és nyugalom – japánkert Zuglóban

  imageedit_1_3283647730
  Ezen a sétán spirituális utazásra viszünk, hogy a lépőkövek ritmusára meditatív állapotba kerüljünk, botanikai érdekességeket mutatunk, megismerjük a hagyományos japán kert titkait.
   
 •  Mindörökké Normafa! – piknik, rétes, romantika és ami mögötte van

  imageedit_11_9184381216
  Akár ez az első randevúd az Anna-réttel, akár az Anna-réten volt az első randevúd: ezen a sétán örökre beleszeretsz a Budai-hegységbe.
   
 •  A pesti városfal – séta az egykori védelmi rendszer látható és rejtett részei mentén

  imageedit_1_3731884263
  Milyen titkokat őriz a pesti városfal? Vajon a ma is látható kövek melyik kor emlékei? A régészeti feltárások során milyen kincsek bukkantak elő Pest múltjából? Betöltötte-e valaha védelmi szerepét a ma már csak egy-egy eldugott pesti szegletben látható városfal?
   
 •  Tétre, helyre befutóra! – a Kincsem Park titkai

  lovi_lead
  Versenylovak, nyeremények, drámai vereségek egy helyen - ez a fővárosi lóversenypálya, mely hosszú múltjával, aktív jelenével páratlanul izgalmas helyszíne és témája ennek a sétának.
   
 •  Édes élet – habkönnyű belvárosi séta (nem csak) édesszájúaknak

  LEAD_Edeselet_kerek
  Az ImagineBudapest legújabb tematikus sétáján édes ízek és illatok szöknek ki az utcára, régi és mai cukrászmesterek titkai tárulnak fel, apró csemege- és cukorkaüzletek ajtajai nyílnak ki előttünk, miközben kiderül, hogy milyen édességeket ettek a pestiek az elmúlt évszázadokban, s hogy ma mitől lesz édes az életünk ...
   
 •  ZENÉS Legendás pécsiek – avagy kik tették híressé a mecseki kincsesbányát?

  legendaspecsiek
  Pécsi kesztyű, pécsi orgona, pécsi kerámia, pécsi országos színházi találkozó, pécsi Jelenkor, pécsi harangjáték, pécsi sör, stb. - mind a város csiszolta drágakövek, de mögöttük persze ott húzódnak azok az emberek, akiket a város megihletett, alkotásra serkentett. Sétánk során bejárjuk a belváros utcáit, és az ő életükben merülünk el, hogy felszínre hozzuk Pécs igazi kincseit.
   
 •  Tudásszomjoltó – rapid randi Budapesttel

  Tudásszomjoltó - rapid randi Budapesttel
  Egy röpke randit remél most tőled a város: gyere és ismerd ki magad egy óra alatt Akvadukttól Zubogásig! Török fürdők, középkori vízvezetékek, árvíz és gyógyvíz, források, ivókutak, uszodák, termálok, és a Duna: Budapestre kétségkívül mondhatjuk, hogy a vizek városa.
   
 •  Szőlőskertből villanegyed – Kultúrtörténeti séta a Gellérthegyen

  lead
  A XIX. és XX. század fordulóján a Gellérthegy napsütötte, szőlővel beültetett lankáin és a hegy lábánál alig három évtized alatt felépült Budapest egyik legelegánsabb, nagypolgári lakónegyede, számos építészetileg is kiemelkedő köz- és magánépülettel. Bármily furcsának is tűnhet, ehhez a kezdő lökést egy aprócska gyökértetű, a filoxéra adta meg... Kultúrtörténeti sétánkon az épített környezet titkain kívül azt is eláruljuk, hol és mikor hallgatható a legszebb csalogány-ének a Gellérthegyen.
   
 •  Budapest gyöngyszemei – séta a szecesszió korában

  szecesszio_lead
  Az Andrássy út és környéke szinte mindenki számára ismerős. A kötelező látnivalók minden útikönyvben szerepelnek. Arról azonban csak kevés szó esik, hogy itt, az egykori Sugárút szomszédságában a főváros legszebb szecessziós épületei állnak....
   
 •  Szobrok a cenzúra árnyékában – művészeti séta

  imageedit_5_3172502100
  Gondoltál már úgy Budapestre, mint egy hatalmas szabadtéri múzeumra, ahol sokszor a legjobb képzőművészek alkotásai bújnak meg panelházak árnyékában, intézmények kertjében vagy éppen egy játszótér mellett?
   
 •  Titkos kertek és terek a belvárosban

  LEAD_Titkos kertek_kerek
  Két és fél órás túránk során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejutunk, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki, bepillantást nyerünk egy nagyváros emberléptékű térhasználatáról, megismerjük a velünk élő állatokat és növényeket, és közben emberi sorsokról hallunk: padokon szövődött szerelmekről, árnyas fák alatt megélt tragédiákról, ifjúi fogadalmakról és időskori megnyugvásról.
   
 •  Színház az egész város – utcaszínház és séta

  imageedit_1_9595090277
  A CAFe Budapest 2019 és az ImagineBudapest különleges sétája most valósággal életre kelti a belvárost - utunk során az utcasarkok, parkok, lépcsőházak, belső udvarok mini szabadtéri színpadként szolgálnak alkalmi színtársulatunknak, akik Budapest történetének színes sztorijait elevenítik meg.
   
 •  Harmónia a városban – séta a pesti belváros kétszáz éves épületei között, sok zenével

  harmonia_lead
  A pesti városképet meghatározó házakat elnézve zenei harmóniák jutnak az eszünkbe: fenséges, ugyanakkor emberléptékű homlokzatok, átgondolt, de mégis tetszetős részletek, funkcionalista, de kedves terek jellemzik a klasszicizmus időszakát az építészetben. S hogy a zenei élményt tovább fokozzuk, az anekdoták mellett minikoncertekkel is gazdagítjuk legújabb sétánkat!
   
 •  Duna plusz Buda egyenlő X – vízivárosi történetek

  lead1
  Találtak-e valaha bombát a Bomba téren? Hogyan tolták el a Fő utca egyik templomát? Hol történt a 20. század elejének egyik legismertebb bűnügye, a Kodelka-gyilkosság? Új sétánkon szó esik majd a whiskys rablóról, a Király fürdő török kori kupolájáról, a Ganz gyár fénykoráról és arról, hogy miről árulkodnak a Víziváros állatos utcanevei…
   
 •  Távolról és testközelből – Ybl a Duna-parton

  ybl
  Ybl Miklósnak, a XIX. század második fele meghatározó hazai építészének hosszú pályája során megadatott, hogy a Duna két partját emlékszerű épületekkel gazdagítsa. Több mint száz év elteltével nekünk pedig megadatik, hogy a budai oldalról tekintve sorra vegyük alkotásait a Fővámháztól a már nem álló Ganz-házig, majd „átkelve” a folyón a Lánchíd Rt. székházától a Rudas fürdőig kalandozunk.
   
 •  Vízivárosi Betlehem

  LEAD_Vizivárosi betlehem_kerek
  A hideg téli hónapokban is van mit nézni: szívet melengető, a régi Budára visszarepítő másfél órás sétát kínálunk a Vízivárosban, mely jó ráhangolódás a karácsonyra is: bekukkantunk két templomba is, felidézzük a Szent Anna templom különleges, régen is ritkaságszámba menő mozgó Betlehemjét, megnézzük, hogy hol bálozott a téli zord időben a budai úri közönség, vagy hogy hol állt valaha az ideiglenes Kossuth-híd.
   
 •  Tapintható múlt – városi séta látássérülteknek az 1956-os eseményekhez kapcsolódóan

  tapinthato_lead
  Szeretnéd bejárni azokat a helyeket, ahol a forradalom első lövései eldördültek? Azokat az utcákat, ahol az emberek felszedték a kockaköveket és a síneket, hogy barikádokat építsenek? Ahol a fiatalok megpróbálták beolvasni követeléseiket a rádióba, de csak Gerő Ernő hangja szólt az ablakba kitett rádiókból? Ahol minden sarkon állt egy „puskás öcsi”, a pesti bérházak labirintusszerű pincéi pedig kitűnő menekülési útvonalat biztosítottak a felkelőknek? Ha igen, gyere és járd be velünk az 1956-os események józsefvárosi helyszíneit! A programot úgy állítottuk össze, hogy az látássérültek számára adjon tapintható és tapasztalható élményeket, de nagy szeretettel várjuk a kísérőket és az érdeklődőket is!
   
 •  Walk of Change ’89 – A szabadság ritmusa

  USA séta lead
  Sétáld be velünk a szabadság útját! Az Amerikai Nagykövetséggel együttműködésben tárjuk elétek az utat a hidegháborútól '89-ig: ingyenes sétánkon átélheted, milyen volt nyakkendőben és világos zakóban belépni az Ifiparkba, megtudhatod, hogy hogyan segítette Elvis Presley az '56-os forradalom ügyét, hogy milyen befolyással volt az életre Kádár János és a jazz.
   
 •  Boszorkányos Gellérthegy – matiné komolyan véve

  lead_boszorkányos
  A város legklasszabb játszóterei mellett meg-megállva (hogy a kőcsikók mellett a gyerekeket is legeltethesd) indulunk útnak, és sorra vesszük a villák mellett, parkokon át, szobrok között, hogy az egykori lakók vajon mit láttak, mire vártak, hol ebédeltek, milyen terveket kovácsoltak, vagy épp hogy nevezték ezt a boszorkányos vidéket.
   
 •  Karácsonyi séta évszázadokon át – téli mesék Pesten és Budán

  kari2_lead
  Karácsonyi bóklászásunk során ugyanis rengeteg szívet melengető városi mesét hallunk, miközben a világ szeme elől elrejtett helyszíneket járunk be együtt.
   
 •  Nyáréji fénybogarak – rendhagyó séta a Normafán

  lead_szentjánosbogár
  Sétánk főszereplői a szentjánosbogarak, amelyek sötétben felvillanó fénypontjai a faj egyedeinek nászát jelzik. A kistestű rovarok fénykibocsátása az egymásra találás záloga. A sötétség leszálltával egy varázsos világ nyílik meg, és most te is részese lehetsz ennek a csodának - egy különleges, rendhagyó séta keretében!
   
 •  “A fal adja a másikat…” – avagy a pesti épületdíszek titkos nyelve

  LEAD_Üzenő_kerek
  Kétórás sétánkon látcsöveinket és a művészettörténetet hívjuk segítségül, hogy a homlokzatok, lépcsőházak, kapuzatok díszei tartalommal töltődjenek meg, s rajtuk keresztül megismerhessük a ma is álló épületek már rég nem élő lakóit, az elmúlt korok ízlését és világszemléletét. Túránk végére minden résztvevő egy olyan tudás birtokában lesz, melyet a városban bárhol használva vallomásra késztetheti a némának látszó épületeket. Annyit kérünk csupán, hogy fel a fejjel!
   
 •  A szecesszió bűvöletében – látogatás a Földtani Intézetben

  LEAD_Foldtani_kerek
  A Földtani Intézetben tett sétánkon bepillantást nyerhetünk a tudósok, kutatók életébe, a kiállított tárgyakon keresztül belekóstolhatunk a földtan és a geofizika tudományába, miközben a páratlan szépségű épülettel is megismerkedünk egy helyi szakértő jóvoltából.
   
 •  Virágos Virányos – a zugligeti lóvasút nyomában

  lead01
  Nem az Óperenciás tengeren is túl járunk, hanem Budapesten, annak is egyik legzöldebb szegletében, a Virányosnak is nevezett Zugligetben.
   
 •  A mélység titkai – látogatás egy föld alatti létesítményben

  melyseg_lead1
  Van a Várban egy ház, amely alatt félelmetes mélységben titkos járatrendszer húzódik... A talajszinttől egy tízemeletes panelház mélységében ér véget az egykori bunker, később pedig országos jelentőségű objektum, melyet exkluzív programunkon most együtt fedezhetünk fel!
   
 •  Az örök modern nyomában… – #felafejjelbudapest#

  láb1
  Üveg, fém, beton, márvány. Új formák, új terek, új élet. Ez mind jellemezte a huszadik század második évtizedében megszületett stílust, mely számtalan változást hozott az építészettől a hétköznapi életig. Erről szól a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében induló sétánk.
   
 •  Történetek a kaputelefontól a gyorsliftig – séta a „Bauhaus” Budapesten

  imageedit_1_4177456069
  Bauhuas? Bauhaus! Mindenkinek ismerős fogalom. De vajon létezik-e egyáltalán ez az építészeti stílus a fővárosban? Van-e valami egyértelmű jellegzetessége, amit, ha meglátunk egy házon, már egyből bizton állíthatjuk, ez bizony „Bauhaus” épület?
   
 •  Vendégségben egy igazi mágnásnál – épületbejárás

  LEAD_Mágnás_kerek
  Együtt járhatjuk be az Emich-palota épületét, miközben a környék kiépüléséről, a ház történetéről, s az egykori mágnás-életről is hallunk. Másfél óra a Zerge utcai palotában, ahonnan cselédek indulnak hajnalonta a piacra...
   
 •  Akkor és most Óbudán – a Fő tér 2. titkai

  imageedit_3_9051837284
  Óbuda Fő tere hatalmas átalakuláson ment keresztül az 1800-as évektől, mi pedig végigjárjuk, hogyan lett a lóvasút egyik megállójából élhető, autók nélkül sétálható tér és hogyan lett a Fő tér 2.
   
 •  Gellérthegy – kilátáson innen és túl

  circle-cropped
  Hegytetőn isteneiknek áldozó kelták, félelmetes boszorkányok tivornyái, imádságos szívvel stációról stációra felkapaszkodó budai szőlőművesek, üldözők és menedéket lelők, látható és láthatatlan kincsek, barlangok, ásatások - elnézést, ez biztosan a Gellérthegy?
   
 •  Fű, fa, virág a városban – családi séta a városi titkos kertek mélyére

  lead_titkos kertek gyerekeknek
  Legnépszerűbb tematikus sétánk mostantól családbarát változatban is indul – míg a szülők elmerülnek a városi kertek szépségeiben, a gyerekek sem unatkoznak: játékokkal, feladatokkal készülünk számukra az állomásokon.
   
 •  Esték a Városfalnál III. – Élet a török időkben Pesten és Budán

  torok
  Buda és Pest hétköznapjai a török időkben - izgalmas előadás egy kevéssé ismert korszakról
   
 •  Egy egyetem titkai – a Műszaki Egyetem campusának bejárása

  BME_lead
  Föld alatti könyvraktár és páratlan dunai panoráma, a „Sóhajok hídja” és díszes rektori szoba, hatalmas aula, kamaraszínház és szenátusi tanácsterem. Titkos átjárók, csak a kiváltságosok által látogatható laborok és tantermek, végeláthatatlan folyosók, estig a lámpafénynél rajzoló és tanuló hallgatók. Mindez egy campuson, a Műszaki Egyetem épületegyüttesében található, ahová ezúttal együtt látogathatunk el.
   
 •  Zöld és fehér – kertek és udvarok a Ferencvárosban

  LEAD_Zoldesfeher_kerek
  Az elmúlt húsz évben a ferencvárosi zöldterületek aránya megduplázódott. Régen a nagyvárosi szegénység velejárói: szűk utcák, málló tűzfalak, vadon nőtt ecetfák fogadták az erre járót, mostanra a rehabilitált lakónegyedekben azonban kiszínesedett a világ. Az egymásba nyitott napos udvarokba friss zöld gyepet, cserjék százait, szépnövésű facsemetéket telepítettek. Milyenek a lassan kamaszkorba lépő új kertek és mi maradt a városrész régiségeiből? Sétálva elmeséljük.
   
 •  Nívódíj tegnap és ma II. – példaértékű épületek Budapesten

  moments_lead
  Mi a közös egy egyetemben és egy hotelben? Az, hogy mindkettő építészeti nívódíjas épületben működik. A Budapesti Építész Kamara ugyanis évről évre kiosztja értékes Nívódíját, mellyel azokat az építészeti munkákat ismeri el, amelyek példát mutatnak a jelenben a jövő tervezői és megrendelői számára.
   
 •  Nívódíj tegnap és ma I. – példaértékű épületek Budapesten

  mesekert_lead02
  Mi a közös egy hotelben és egy óvodában? Az, hogy mindkettő építészeti nívódíjas épületben működik. A Budapesti Építész Kamara ugyanis évről évre kiosztja értékes Nívódíját, mellyel azokat az építészeti munkákat ismeri el, amelyek példát mutatnak a jelenben a jövő tervezői és megrendelői számára.
   
 •  Ha bejön a szombat… – zsidó múlt és jelen a Józsefvárosban

  mazsike
  Mára sokak által feledésbe merült, hogy a történelmi, hetedik kerületi zsidónegyed mellett voltak és vannak Budapesten más zsidó központok, zsidónegyedek is. Ezek közülük az egyik legszínesebb és legjelentősebb a józsefvárosi. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettel együttműködve ezúttal ide látogatunk el, hogy kultúrtörténeti sétánk során felfedezzük a máig meglévő és működő józsefvárosi imahelyeket és megidézzünk néhány letűnt emléket is.
   
 •  Orvosság vagy méreg? – látogatás a Magyar Gyógyszerészi Kamara székházában

  gyogyszeresz
  Gyógynövények, patikamérleg, elixírek és balzsamok. Évszázados receptúrák, régi orvosságos üvegek, századfordulós patikaberendezés egy gyönyörű villaépületben. Izgalmas történetek, gyógytea kóstoló és még megannyi érdekesség várja a látogatókat a Magyar Gyógyszerészi Kamara székházában a Dózsa György úton!
   
 •  “Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor…” – az Állatorvostudományi Egyetem kampusza

  állatorvosi1
  Csodás metamorfózis: terézvárosi telken erzsébetvárosi kampusz nőtt! Hogyan történt? Elmeséljük! A We love Budapest szerint az állatorvostan-hallgatóké az egyik leghangulatosabb egyetemi kampusz Budapesten. Fedezzük fel együtt a neoreneszánsz külső mögötti történeteket!
   
 •  Kazinczy rabsága, a Helytartótanács reszketése – épületbejárás Fónagy Zoltánnal

  Helytartótanács_lead
  Hol raboskodott Kazinczy? És vajon hol reszketett félve az 1848-as forradalom idején a tisztelt Helytartótanács? Egy olyan épületbejárásra hívjuk Önöket, mely kétszáz év történelmébe ad bepillantást egyetlen délelőtt során.
   
 •  Kövekbe zárt múlt – a Salgótarjáni utcai zsidó temető bejárása

  lead
  A Salgótarján utcai temető 1874-ben jött létre szinte kényszerűségből; tudniillik az addig használt Váci úti temető szinte teljesen megtelt. Néhány évtized múltán pedig – a kőbányai Kozma utcai nagytemető megnyitását követően – ez lett a vagyonosabb emberek temetője, így ma iparbárók, politikusok és művészek mauzóleumait és díszesen faragott sírjait csodálhatjuk.
   
 •  Presszók és borozók – “ízléses melegedő nyugtalan lelkek számára”

  presszo_lead
  Az vagy, ahol fogyasztasz? Találkozásainkat nap mint nap a fogyasztás köré szervezzük – megiszunk valakivel egy sört, meghívunk megint valakit egy kávéra. De mi alapján döntjük el, hogy kávéházba vagy késdobálóba üljünk be? Fogyasztási szokásaink mögött évszázados kulturális és technikai változások bújnak meg, amelyek szinte észrevétlenül befolyásolják döntéseinket ma is – nézzünk hát egy séta erejéig a kulisszák mögé, derítsük ki, tényleg olyan nagy-e a különbség egy patinás kávéházban ücsörögni vagy egy szűkös presszó kávégépe mögé bújni.
   
 •  Egy felhőkarcoló története – látogatás az egykori OTI-palota épületében

  OTI_lead
  Budapest első toronyháza és az egykori Köztársaság tér a témája különleges programunknak. Megismerhetjük a 20. század elejének építészeti vonulatait, beleshetünk az Országos Társadalombiztosítási Főigazgatóság székházába, és megtudhatjuk, hogy miért és hogyan épült fel a Népopera, azaz a mai Erkel Színház.
   
 •  Város a városban – séta a Wekerletelepen

  wekerle_lead
  A Wekerle. Megépülte óta csak így emlegetik Európa legnagyobb egységes elvek mentén megtervezett és felépített kertvárosát, mely eredetileg munkásoknak biztosított otthont. Az itt megvalósult harmónia ember és természet között 100 év elmúltával is hat, mely az egyik alapja annak a különleges közösségi összetartozásnak, amelyet a szocializmus évtizedei sem tudtak megtörni. Fedezzük fel együtt Wekerletelep árnyas utcáit, tereit, kedves kis lakóházait, középületeit, végül ékkövét, a Kós Károly teret!
   
 •  Együtt változunk – stílusok, korok, hangulatok a Városmajor utcában a klasszicizmustól a II. világháborúig

  LEAD_Stílus1_kerek
  Sétánkon végiglépdelünk ezen a másfél évszázadon: megnézünk egy apácaotthont, egy valamikori árvaházat, egy művészvillát, egy katolikus templomot és jónéhány lakóházat is. Mire a végére érünk a sétának, talán mi is rájövünk, hogy az utcán is nyomot hagyó idők változása éppen olyan, mint a mi életünk alakulása: valahonnan valahová tart és mindig tartogat meglepetéseket. Stílusok, korok és hangulatok.
   
 •  S, mint Sándor

  kiemelt_brody
  Van egy kissé görbülő utca, mint az S betű szára, a nyolcadik kerületben, ahol régen és ma is jól megfértek egymás mellett a jónevű orvosok, ügyvédek, művészek, grófok és bárók és a tisztességes kisiparosok. Nevében is őrzi az S betűt, hiszen sokáig Sándor utcának, Főherceg Sándor utcának hívták, hogy végül Bródy Sándor utcának kereszteljék el....
   
 •  Zárkózott szépség – látogatás a Rácz fürdőben Dévényi Tamás vezetésével

  racz_lead
  A már évek óta bezárt, és a felújítás végeztével sem nyíló Rácz fürdő bejárásra indulunk. A sétát Dévényi Tamás Ybl-díjas építész vezeti, aki 2007 óta dolgozik tervezőtársaival az épületen, hogy a megújulás során a régi szépségekből (török fürdő, Ybl Miklós épülete) megőrzött részek a mai kor elvárásaival sikeresen ötvöződjenek.
   
 •  Színes-szagos Budapest – érezd át a várost!

  szines_nyito
  Láttad már Budapestet? A válasz biztosan igen. De vajon kóstoltad-e már, szagoltad-e már vagy épp hallottad-e már a várost? Tudod-e, hogy milyen az illata a Dunának, a metrónak, a belvárosnak? Megismered-e a különböző városi zajokat, a nap mint nap hallott hangokat? Észrevetted-e a város apró sajátosságait, amelyek miatt Budapest nem téveszthető össze Párizzsal vagy Béccsel? És vajon meg is tudod ezeket nevezni?
   
 •  Esték a Városfalnál

  varosfal_lead
  Évszázados, vastag fal, mely egykor körülölelte Pest városát. Ma már csak elszórtan és kissé romosan látszik valami a középkori városfalból, melynek története azonban tele van izgalmasabbnál izgalmasabb epizódokkal és sok-sok múlttöredékkel. Zádor Judit, a városfal kutatója és régésze lesz a vendégünk.
   
 •  Budapest, the city of waters – with Margit Island cruise

  kiemelt_city of waters
  Sétánkon török fürdőről, középkori vízvezetékről, gyógyvizekről, árvizekről, na és persze a mindenkori város fejlődéséről hallunk, majd egy kellemes hajókázást követően a közkedvelt Margitszigeten fedezzük fel együtt.
   
 •  Crime and History in Buda castle – with Willie Slick

  crime_and_history
  Piszlicsáré Pál a kisstílű zsebtolvaj válik vezetőjükké ebben a két órában, ha velünk tartanak. Mesél a budai várról, történetekről, bűnesetekről, kivégzésekről, emberekről, épületekről… Mindenről, ami itt tötént az elmúlt évszázadokban...