Apa, mi az ott fent? – K茅pkutat贸 bejegyz茅s

Apa, mi az ott fent? – K茅pkutat贸 bejegyz茅s

Mai k茅pkutat贸 rovatunkban egy, a napokban 83 茅ves esem茅nyr艖l k茅sz眉lt k茅pet n茅z眉nk meg figyelmesen.

L脡GHAJ脫

A k茅p fels艖 r茅sz茅n egy furcsa ez眉st枚s, 贸ri谩si t枚lt茅nyre eml茅keztet艖 t谩rgy rep眉l. Ez bizony nem m谩s, mint 鈥濭raf Zeppelin鈥, a聽 l茅ghaj贸, amely 1931 m谩rcius 29-茅n m茅giscsak lesz谩llt Csepelen, a rendk铆v眉l felh艖s, h疟v枚s 茅s igen rossz id艖 ellen茅re. (A mostani melenget艖 naps眉t茅s helyett akkor 聽j茅ges艖 is volt!) A nagy napon t枚bb t铆zezren v谩rt谩k, hogy k枚zvetlen k枚zelr艖l n茅zhess茅k meg az 枚rd枚ng艖s szerkezetet. A l茅ghaj贸 f枚ld枚n tart谩s谩hoz 250 ut谩sz katon谩t rendeltek ki, akik Poppe Korn茅l ballonvezet艖 parancsnoks谩ga alatt a l茅ghaj贸b贸l kidobott k枚telekkel f枚ld枚n tartott谩k a g茅pet: ekkor sz谩llt ki Karinthy Frigyes is, aki maga is az utasok k枚z枚tt volt.聽 A l茅ghaj贸val val贸 utaz谩s v茅g眉l hossz煤t谩von nem bizonyult sem biztons谩gosnak, sem kifizet艖d艖nek, de a visszaeml茅kez艖k szerint semmihez sem foghat贸, hihetetlen 茅lm茅ny volt a hangtalanul lebeg艖 cethal gyomr谩b贸l szeml茅lni a vil谩got.

AUT脫S K脰ZLEKED脡S

Az Andr谩ssy 煤ton egy (azaz) egy aut贸t l谩tunk, ami igen szer茅ny motoriz谩ci贸ra utal. Az Andr谩ssy 煤t m茅g 艖rizte s茅t谩l谩sra termett korz贸 jelleg茅t. Ez az aut贸 az 煤t k枚z茅pvonal谩t贸l ink谩bb balra j枚n vel眉nk szemben (felfest茅s sincs), ami ma m谩r nem felelne meg a k枚zleked茅si szab谩lyoknak, azonban Budapesten csak 1941-ben t茅rt眉nk 谩t a 鈥瀓obbra hajtsra鈥, ami nagy galib谩t okozott: v谩lt贸kat, meg谩ll贸t谩bl谩kat, j谩rdaszigeteket, s艖t az aut贸busz ajt贸kat 茅s l茅pcs艖ket is 谩t kellett szerelni.

H艕S脰K TERE

H谩tt茅rben a H艖s枚k tere l谩tszik, az 1905-10 k枚z枚tt fel茅p眉lt Millenniumi Eml茅km疟vel. A nagyszab谩s煤 szoborcsoport egy j贸val kisebb 茅p铆tm茅nyt, a Sz茅chenyi f眉rd艖t t谩pl谩l贸 forr谩s felett 茅p眉lt Gloriette-et v谩ltotta ezen a helyen, amelyet az 茅pp id茅n 200 茅ve sz眉letett Ybl Mikl贸s tervezett.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *