Blanka_nap

Ugyan ma eredetile csak a Blank谩kat 茅s egy h铆res budapesti Blank谩t akartuk k枚sz枚nteni n茅vnapjuk alkalm谩b贸l, m茅gis 煤gy alakult, hogy egy煤ttal az Erzs茅betekr艖l is megeml茅kez眉nk.

S hogy ez hogyan lehets茅ges? H谩t 煤gy, hogy egy olyan int茅zm茅nyr艖l esik sz贸 mai bejegyz茅s眉nkben, mely egykor Erzs茅bet N艖iskolak茅nt volt nevezetes a f艖v谩rosban, ma pedig Teleki Blankak茅nt ismerj眉k. Az Ajt贸si D眉rer soron tal谩lhat贸 Teleki Blanka Gimn谩zium bizonyos 茅rtelemben a v谩ros egyik legels艖 gimn谩ziuma, hiszen az iskola el艖dj茅nek tekinthet艖 legend谩s N艖iskola volt az egyik legels艖 oktat谩si int茅zm茅ny Budapesten- 1872-t艖l m疟k枚d枚tt. Az egykor Bud谩n, majd az Andr谩ssy 煤ton helyet kap贸 iskola, melyet a hazai tan铆t贸k茅pz茅s nagy alakja, Zirzen Janka vezetett, k茅s艖bb 谩tk枚lt枚z枚tt az Ajt贸si D眉rer soron elk茅sz眉lt 茅p眉letbe, 茅s felvette el艖bb az Erzs茅bet (Erzs茅bet kir谩lyn艖 ut谩n), majd k茅s艖bb a Teleki Blanka nevet.

Maga az 茅p眉let 1902-ben kifejezetten iskola茅p眉letk茅nt k茅sz眉lt el, Baumgarten S谩ndor 茅s Herczeg Zsigmond tervei alapj谩n, gy枚ny枚r疟 szecesszi贸s st铆lusban. Tal谩n a mell茅kelt k茅p is 茅rz茅kelteti 鈥 mely az egyik bels艖 szob谩t mutatja az 谩tad谩s 茅v茅ben 鈥, hogy az 茅p眉let t枚bb, mint korszer疟nek sz谩m铆tott a korban: gy枚ny枚r疟, t谩gas tornaterme, nagy udvara, kertje, zeneterme, laborat贸riuma volt, ahol az 鈥瀍rzs茅betesek鈥 igaz谩n kultur谩lt k枚r眉lm茅nyek k枚z枚tt sz铆vhatt谩k magukba a tud谩st.S ez az贸ta sem v谩ltozott. A Teleki Blanka Gimn谩zium nem csak a f艖v谩ros egy szemet gy枚ny枚rk枚dtet艖 茅p铆t茅szeti kincse, hanem m谩ig az egyik legpatin谩sabb 茅s sz铆nvonalasabb n茅gyoszt谩lyos k枚z茅piskol谩ja.

Kedves Blank谩k (茅s nem Blan谩茅k), ha tehetitek, egyszer l谩togass谩tok meg!

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *