Egy hideg(ebb) t茅l eml茅ke

Egy hideg(ebb) t茅l eml茅ke

Mai k茅p眉nk枚n 茅ppen a feltorl贸dott j茅gt艖l pr贸b谩lj谩k megszabad铆tani Budapest t枚rt茅net茅nek egyetlen 鈥瀝ecycling鈥 聽h铆dj谩t, a Kossuth hidat, 1956 m谩rcius谩ban. A k茅t b谩tor ember a Duna jeg茅n 谩ll cs谩k谩nnyal, l谩tni lehet, hogy derekukon biztos铆t贸 k枚t茅l van, a h铆d szerkezet茅hez vannak r枚gz铆tve.

S hogy mit is l谩tunk?

KOSSUTH H脥D

A Kossuth hidat 1946 janu谩rj谩ban adt谩k 谩t, a Budapest ostroma idej茅n a n茅met csapatok 谩ltal felrobbantott Duna hidak p贸tl谩s谩ra. Miut谩n nem maradt egyetlen 茅p h铆d sem, a V枚r枚s hadsereg pontonhidakkal pr贸b谩lta fenntartani a forgalmat Pest 茅s Buda k枚z枚tt, de mindenki tudta, hogy a t茅li j茅gzajl谩s idej茅n ezek haszn谩lhatatlanok lesznek. Ez茅rt egy ideiglenes, de tart贸s pill茅rekre 茅p眉l艖 h铆d fel茅p铆t茅se mellett d枚nt枚ttek.

A Kossuth 茅s Batthy谩ny teret 枚sszek枚t艖 Kossuth h铆d n茅h谩ny h贸nap alatt k茅sz眉lt el 鈥撀爌ontosan h茅t nappal azut谩n, hogy a j茅gzajl谩s 聽t茅nylegesen t枚nkretette a pontonhidakat. A forgalomba helyezett Kossuth h铆d b谩r nem volt sz茅p, de fel茅p眉lte k茅sz csoda volt, ha figyelembe vessz眉k, hogy sem m疟k枚d艖 gy谩rak, sem k枚zleked茅si eszk枚z枚k, sem 茅p铆t艖anyag nem 谩llt a v谩ros rendelkez茅s茅re.

Valamib艖l azonban rengeteg volt: t枚rmel茅kb艖l 茅s hullad茅kb贸l. A h铆d ac茅lszerkezet茅ben 煤jrahasznosultak Budapest romjai: az 枚sszed艖lt hidak 茅s 茅p眉letek, s艖t harckocsironcsok is 煤j 茅rtelmet nyertek az tart贸szerkezetben. Az 茅p铆tm茅ny fa r茅szeihez pedig r茅szben a dunai f眉rd艖k faanyag谩t haszn谩lt谩k fel. A tervez艖k, Mist茅th Endre 茅s Hilvert Elek 煤gynevezett 鈥瀎茅l谩lland贸鈥 hidat terveztek: 1957-ig aut贸s 茅s gyalogos forgalom is volt rajta, m铆gnem v茅g眉l 1960-ban elbontott谩k, hiszen addigra m谩r t枚bb 鈥瀔lasszikus鈥 Duna-h铆d is 谩llt.

J脡GZAJL脕S A DUN脕N

A k茅p 1956 m谩rcius谩ban k茅sz眉lt. Abban az 茅vben a febru谩ri hideg id艖 a Dun谩n j茅gtorlaszokat hozott, amit nagy 谩rvizek k枚vettek. A dunai j茅gtorlaszok k茅pz艖d茅se mindig is nagy veszedelmet jelentett a foly贸 menti telep眉l茅sekre n茅zv茅st. Pest t枚rt茅net茅nek legnagyobb 谩rv铆z茅t, az 1838. m谩rciusit is a feltorl贸dott j茅g k枚vetkezt茅ben lefolyni k茅ptelen Duna okozta, s azt k枚vet艖en is t枚bb 铆zben ism茅tl艖d枚tt – ha nem is j谩rt m谩r olyan vesztes茅gekkel – a jeges 谩r.

1956-ban a korabeli h铆rad谩sok szerint t枚bb helyen a l茅gier艖 bomb谩zta a v铆z 煤tj谩t 谩ll贸 jeget. Budapesten nyilv谩n finomabb m贸dszerekre volt sz眉ks茅g: ez茅rt a k茅pen l谩that贸 cs谩k谩nyokkal, k茅zi er艖vel igyekeztek a j茅gtorlaszokat sz茅tverni. Ugyanakkor az is val贸sz铆n疟, hogy kisebb mennyis茅g疟 robban贸anyagot az茅rt itt is elhelyeztek, hogy a v铆znek utat nyissanak.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *