Villa虂minterju虂 Z谩dor Judittal

Hogy vagy Budapest? Z谩dor Judit r茅g茅sz v谩laszol most nek眉nk, aki – amellett, hogy m.i.n.d.e.n.t. tud az egykori pesti v谩rosfalr贸l 茅s ezt a legnagyobb 枚r枚mmel 茅s lelkesed茅ssel is osztja meg m谩sokkal – egy igazi t眉nd茅rkeresztanya hangj谩n 茅s hozz谩谩ll谩s谩val tud napf茅nyt var谩zsolni egy szeles-es艖s napon is.


- Mi hi谩nyzott az elm煤lt hetekben Budapestb艖l a legink谩bb?
A belv谩rosi, duna parti, v谩rosligeti聽s茅t谩k, k谩v茅z贸k, a j贸 id艖ben a k枚zter眉letekre val贸 ki眉l茅sek hi谩nyoztak. Ebben a gy枚ny枚r疟
tavaszi id艖szakban min茅l t枚bbet kint kellett volna tart贸zkodni, 茅s 茅lvezni a j贸 leveg艖t 茅s a ny眉zsg茅st, de most ezt be lehet p贸tolni! Hi谩nyoznak m茅g a sz铆nh谩zak, lemaradtam ki谩ll铆t谩sokr贸l, j贸 el艖ad谩sokr贸l.

- Merre tartott谩l az els艖 s茅t谩d sor谩n?
Els艖 utam a Budai V谩rnegyedbe vezetett. T枚bb, mint 枚tven 茅ve lakom az els艖 ker眉letben, a Naphegyen. M谩r gyerekk茅nt sokat s茅t谩ltam a V谩rnegyedben, 茅s csod谩ltam a helyre谩ll铆tott 茅p眉leteket, minden alkalommal magamba sz铆vtam az utc谩k, terek t枚rt茅nelmi hangulat谩t.
Ez az 茅lm茅ny hat谩ssal volt tov谩bbi 茅letutamra, a t枚rt茅nelem 茅s a r茅g茅szet ir谩nti elk枚telezetts茅gemre. Szerencs茅s vagyok, mivel a V谩rnegyed k枚z茅pkori lak贸h谩zainak m疟eml茅ki 茅s r茅g茅szeti kutat谩s谩b贸l 铆rhattam egyetemi szakdolgozatomat. A Budapesti T枚rt茅neti M煤zeum munkat谩rsak茅nt pedig r茅g茅szeti 谩sat谩sokat v茅geztem sz谩mos “v谩ri” telken, 茅p眉letben, 茅s kutattam a h谩zak alatti t枚bb szintes pincerendszert.


- Ha azt mondom:
-V谩rosmajor, te azt mondod:
V谩rosmajori Pl茅b谩niatemplom. Budapest egyik legszebb egyh谩zi 茅p眉letegy眉ttese a 20. sz谩zad els艖 fel茅b艖l. Tervez艖je: 脕rkay Alad谩r 茅s fia 脕rkay Bertalan. Mindig r谩csod谩lkozom izgalmas 茅p铆t茅szeti megold谩saira, modern alaprajz谩ra 茅s formavil谩g谩ra. Esti kivil谩g铆t谩sa f茅ny茅ben k眉l枚nleges hangulatot 谩raszt a m枚g枚tte h煤z贸d贸 park a s茅t谩nyaival 茅s hatalmas f谩ival.

- R贸mai part, te azt mondod:
脡letem els艖 谩sat谩sa kis di谩k koromban! Egy bronzkori urnas铆ros temet艖 a Kossuth Lajos 眉d眉l艖 parton. Ekkor a h茅vhez az 煤t m茅g mez艖gazdas谩gi m疟vel茅si ter眉leten vezetett 谩t.
M谩ra igazi 鈥瀡铆zparti nyaral谩s鈥 vid谩m hangulat谩t id茅zi a hals眉t艖kkel, s枚r枚z艖kkel. Sz茅p 茅lm茅nyek: fiam esk眉v艖j茅t is itt tartottuk, majd ut谩na t枚bb sz眉let茅snapot szaladg谩l贸 kis unok谩kkal az egyik vend茅gl艖 kerthelyis茅g茅ben. A mobilg谩t 茅p铆t茅se igen befoly谩solja majd a ter眉let j枚v艖beni sors谩t.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *