• feherhajo
  • K茅p铆r贸-utca
  • R茅giposta-utca

Tal谩lkoztak m谩r hasonl贸 t谩bl谩val a Belv谩rosban? Megvan a mozaikba 枚nt枚tt Feh茅rhaj贸, S眉t艖, Moln谩r 茅s alattuk a r茅gies bet疟k? A sz铆nes mozaikot 茅s a sz茅pen form谩lt sz枚veget 枚tv枚z艖, mes茅l艖 utcan茅vt谩bl谩kkal nem is olyan r茅gen kezdt眉nk el foglalkozni, amikor Kir谩lyi P谩l utcai irod谩nk mellett, a K茅p铆r贸 utca sark谩n megpr贸b谩ltunk ut谩naj谩rni e m谩ra sajnos rendk铆v眉l rossz 谩llapotba jutott felirat m煤ltj谩nak.

脕llapot谩b贸l 铆t茅lve a t谩bla ak谩r sz谩z茅ves is lehetne, de nem olyan 枚reg, 1942-43-ban ker眉lt fel a K茅p铆r贸 utca-Kecskem茅ti utca sark谩n 谩ll贸 h谩z fal谩ra a mozaikos sorozat olcs贸bb kivitel疟 v谩ltozatak茅nt. A t谩bl谩kat k茅sz铆t艖 m疟v茅sz, a szentendrei iskol谩hoz tartoz贸 Jeges Ern艖, aki komoly fest茅szeti munk谩i (t枚rt茅nelmi, egyh谩zi t茅m谩j煤 m疟vek) mellett mindv茅gig foglalkozott alkalmazott grafik谩val is. Tervezett p茅ld谩ul St眉hmer bonbonos dobozt 茅s sokf茅le plak谩tot: Jeges Ern艖 az alkot贸ja az 1918-ban orsz谩gszerte h铆ress茅 v谩lt 鈥濶em! Nem! Soha!鈥 felirat煤, a r茅gi Magyarorsz谩got az 煤j hat谩rok ment茅n sz茅tt枚redezett m谩rv谩nylapk茅nt mutat贸 plak谩tnak is. A jelmondatt谩 v谩lt sz枚veg 谩ll铆t贸lag egyszer疟 kalligr谩fiai okokb贸l ker眉lt a plak谩tra, a megrendelt k茅tsoros felirat, a聽鈥濶em! Soha!鈥 k茅pi megjelen茅s茅t t煤l sov谩nynak, kev茅snek 铆t茅lte a m疟v茅sz, ez茅rt kett艖zte meg a 鈥濶em!鈥 sz贸t. Jeges Ern艖 a bet疟ket a k茅pi megform谩l谩s r茅sz茅nek tekintette, munk谩in egyedileg tervezett, m疟v茅szi megform谩l谩s煤 bet疟kkel tal谩lkozhatunk, oktatott is m疟v茅szi bet疟铆r谩st, Gall茅 Tibor fest艖iskol谩j谩ban.

A belv谩rosi mozaikokon is tal谩n a sz枚veget alkot贸 bet疟k a legszebbek, a sz铆nes k茅pek 谩ltal谩ban t煤l apr贸k 茅s a t枚bb helyen magasra kihelyezett t谩bl谩kon nehezen kivehet艖k. 1942-ben 谩ll铆t贸lag a f艖v谩ros megb铆z谩s谩b贸l k茅sz眉lt a sorozat, amely eredetileg t铆z utc谩t -聽a R茅giposta, S眉t艖, Aranyk茅z, Curia, Feh茅rhaj贸, Sz茅p, K铆gy贸, Moln谩r, K茅p铆r贸, S枚rh谩z utc谩kat – d铆sz铆tett. Nagyon val贸sz铆n疟, hogy a m疟v茅sz maga v谩lasztotta ki a helysz铆neket, hiszen egyt艖l-egyig k茅pileg j贸l megjelen铆thet艖 nevekr艖l van sz贸, nem tal谩lunk k枚zt眉k sem helys茅g-, sem szem茅lynevet. M谩ra a t谩bl谩k egy r茅sze – p茅ld谩ul a K铆gy贸 utcai – elpusztult, a R茅giposta utc谩ban pedig kev茅sb茅 hangulatos m谩rv谩nyt谩bl谩t tal谩ltunk az egykori sz铆nes ruh谩j煤, barna lovon lovagl贸 k眉rt枚s post谩s hely茅n.

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *