• boszorkany-vara
  • kori

A hossz煤ra ny煤l贸 t茅li h贸napokat a m煤ltban is igyekeztek az emberek min茅l k枚nnyebben elviselhet艖v茅 tenni. Kar谩csony elm煤lt谩val a farsangi id艖szak mulats谩gaiban leltek 枚r枚m枚t, melyek ellens煤lyozt谩k a korai s枚t茅ted茅st 茅s a hideget. A fiatal l谩nyok izgalommal n茅ztek a b谩lok el茅be, abban rem茅nykedve, hogy ez alkalommal megismerik j枚vend艖beli f茅rj眉ket. A m煤lt sz谩zadban a budapestiek a f茅nyes b谩lok mellett ilyenkor gyakrabban j谩rtak sz铆nh谩zba is, de az igaz谩n t茅li sz贸rakoz谩s m茅giscsak a j茅gp谩ly谩kon v谩rta 艖ket.

Pesten az 1830-as 茅vekt艖l m疟k枚d枚tt korcsolyap谩lya a V谩rosligetben, ekkor m茅g kevesen l谩togatt谩k. A sz谩zadfordul贸ra a j茅gp谩lya a t谩rsas 茅rintkez茅s fontos sz铆nhely茅v茅 v谩lt, amiben nem kis szerepe volt a Budapesti Korcsoly谩z贸 Egyletnek. A nevezett egyes眉letet 1869-ben alap铆tott谩k. Kezdetben a t贸nak csak egy kis r茅sz茅t haszn谩lhatt谩k, a parton egy kis meleged艖t is fel谩ll铆tottak. Ez az els艖 korcsolyacsarnok m茅g f谩b贸l k茅sz眉lt a meleged艖 mellett ruhat谩r, 茅tkez艖, iroda 茅s egy korcsolyarakt谩r m疟k枚d枚tt benne. Az egyes眉let vezet艖i a fels艖bb r茅tegeket tekintett茅k c茅lk枚z枚ns茅gnek. Az 煤ri csal谩dok h枚lgytagjait pr贸b谩lt谩k meggy艖zni arr贸l, hogy nem v茅tenek az etikett szab谩lyai ellen azzal, hogy korcsoly谩t csatolnak a l谩bukra. A szem茅lyes b谩tor铆t谩s mellett b谩lokkal 茅s 眉nneps茅gekkel igyekeztek magukra vonni a figyelmet. 1871-ben rendezt茅k meg az els艖 korcsolyab谩lt, ami az 茅vek sor谩n hagyom谩nny谩 v谩lt. 聽Az egyes眉let j茅g眉nnep茅lyeket is szervezett. N茅mely esetben ezek kifejezetten nagyszab谩s煤ak voltak, mai szemmel ak谩r m茅g t煤lz贸nak is t疟nhetnek. 1895-ben, az 25 茅ves fenn谩ll谩suk alkalm谩b贸l az 脡szaki Herceg mes茅j茅t adt谩k el艖 a j茅gen, amihez d铆szletk茅nt fel茅p铆tettek egy komplett boszork谩nyv谩rat, s谩rk谩nnyal a tetej茅n. V茅letlen egybees茅s, hogy 茅ppen ebben az 茅vben l茅pett 茅letbe Magyarorsz谩gon a polg谩ri h谩zass谩gr贸l sz贸l贸 t枚rv茅ny, az 煤j int茅zm茅ny 铆gy a sz铆ndarabba is beker眉lt: a herceg nemcsak a templomba k铆s茅rte el sz铆ve h枚lgy茅t, de a polg谩rmesteri hivatalban is 枚r枚k h疟s茅get fogadott neki. A n茅pes lakodalmi menetben a mesevil谩g szinte valamennyi figur谩ja megjelent, a hercegn艖 pedig hatty煤k k铆s茅ret茅ben egyenesen a Holdb贸l sz谩llt al谩 v谩lasztottj谩hoz 鈥 ehhez egy b谩but engedtek le k枚t茅len az 茅p眉l艖f茅lben lev艖 Vajdahunyad v谩r torny谩b贸l. Az el艖ad谩st m疟korcsolya bemutat贸 k枚vette, ezalatt a k枚z枚ns茅gnek meleg te谩t k铆n谩ltak fel.

A V谩rosligeti j茅gp谩ly谩nak voltak riv谩lisai is, igaz, ezek kisebb k枚z枚ns茅get vonzottak. Az Orczy kert jeg茅t t枚bbnyire a Ludovika tan谩rai 茅s n枚vend茅kei l谩togatt谩k, emellett a tisztvisel艖telepen 茅s Bud谩n is volt korcsolyap谩lya. A Budapesti Korcsoly谩z贸 Egyletnek egy ideig a V谩rosligeti-tavon is osztozkodnia kellett: egy szer茅nyebb v谩llalkoz谩s m疟k枚d枚tt mellette, olcs贸bb bel茅p艖jegyekkel. Az egyes眉let vezet艖it kifejezetten bosszantotta, hogy el艖kel艖 k枚z枚ns茅g茅t megzavarj谩k az 煤gynevezett polg谩ri j茅gp谩ly谩r贸l 谩tsz枚kd枚s艖 suhancok, a szomsz茅db贸l 谩thallatsz贸 rezesbanda 鈥瀙okoli zsivaj谩val鈥 pedig v茅gk茅pp nem tudtak megb茅k眉lni. A klubnak 1897-ben siker眉lt megszerezni眉k a t贸 kiz谩r贸lagos jog谩t, a f艖v谩ros vezet茅se azonban kik枚t枚tte, hogy a keleti r茅szen k枚telesek fenntartani egy kisebb r茅szt a kev茅sb茅 tehet艖s l谩togat贸k sz谩m谩ra is, ugyanitt egy ingyenes szakaszt is biztos铆taniuk kellett. A v谩rosligeti j茅gp谩lya egyre n茅pszer疟bb lett, a l谩togat贸k sz谩m谩nak gyarapod谩s谩hoz az egyes眉let is igyekezett igazodni. 1875-ben fel茅p铆tettek egy 煤j csarnokot, de n茅h谩ny 茅v alatt ez is kicsinek bizonyult. 1893-ban kezdt茅k a ma is l谩that贸 j茅gcsarnok 茅p铆t茅s茅t.

A korcsoly谩z谩s a h谩zasodni v谩gy贸kat gyakorta hasonl贸 c茅llal vonzotta, mint a b谩lok vil谩ga 鈥 remek alkalom volt ugyanis az ismerked茅sre. Ennek megfelel艖en h枚lgyeknek a ruh谩zkod谩sra a j茅gp谩ly谩n is kell艖 figyelmet kellett ford铆taniuk, a korcsoly谩z谩s k眉l枚n ruhadivatot teremtett. Egy-egy b谩jos es茅s pedig remek alkalom volt az ismerked茅sre, hisz az illemszab谩lyok 茅rtelm茅ben a g谩l谩ns lovag nem mulaszthatta el a seg铆ts茅gny煤jt谩st. Az 煤riembert az etikett ilyen helyzetben arra k枚telezte, hogy bemutassa mag谩t 鈥 nemcsak a bajba ker眉lt h枚lgynek, hanem az illet艖 garded谩mj谩nak is. A t茅li t谩j, a t谩nchoz hasonl铆that贸 k枚z枚s sikl谩s pedig megteremtette a kell艖 romantik谩t. A sz茅p rem茅nyeknek az esetleges olvad谩s szabhatott hat谩rt 鈥 Miksz谩th K谩lm谩n az olvad贸 j茅gp谩ly谩kat az el nem mondott b贸kok 茅s szerelmi nyilatkozatok temet艖jek茅nt 铆rta le.

Az 1900-as 茅vek elej茅t艖l a tavasz sem felt茅tlen眉l vetett v茅get a korcsoly谩z谩snak, megjelentek ugyanis a v谩ros utc谩in az els艖 g枚rkorcsoly谩k. Igaz ugyan, hogy az ekkoriban m茅g csak a gyerekek k枚r茅ben volt n茅pszer疟, a feln艖tteket ink谩bb zavarta kerekes saruk茅nt emlegetett sportszer.

K茅pek forr谩sa: Fortepan.hu 茅s Vas谩rnapi 脷js谩g

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *