Terez_nap

Ter茅z nap alkalm谩b贸l egy kis Ter茅z k枚r煤ti adal茅k!聽

Ez amolyan k枚r煤ti dolog! 鈥 mondta az egyszeri pesti polg谩r, mik枚zben fitym谩l贸an g枚rb铆tette sz谩j谩t 茅s legyintett egyet. Mert a 鈥瀔枚r煤ti dolog鈥 ink谩bb k枚z枚ns茅ges, egyszer疟, az eleg谩ns belv谩rosi 眉zletekhez 茅s sz贸rakoz谩shoz m茅rten semmik茅ppen sem el艖kel艖 kateg贸ria volt, melyet az 煤ri k枚r枚kben illett len茅zni. A nem 煤ri k枚r枚kben pedig illett im谩dni.

A Nagyk枚r煤t ugyanis – 茅s azon bel眉l is f艖leg az els艖k茅nt ki茅p眉l艖 Ter茅z k枚r煤t – tele volt 茅lettel! (脡ppen ez茅rt k眉l枚n枚sen 茅rdekes az 1877-es k茅p, ahol m茅g csak a bont谩si szakaszt l谩tjuk.) Az egykori Berlin t茅rt艖l, a Nyugati p谩lyaudvart贸l indulva az ember j贸form谩n azt sem tudta, hova kapja a fej茅t 鈥 pl谩ne, ha 茅pp vid茅kr艖l 茅rkezett els艖 铆zben a f艖v谩rosba. A M谩ria Ter茅zia ut谩n nevet kapott k枚r煤ti szakaszon indult meg 1887-ben els艖k茅nt a villamos. Innen indult el Kossuth kopors贸j谩val a temet茅si menet a Nemzeti M煤zeumhoz 1894 m谩rcius谩ban 鈥 t枚bb sz谩zezres t枚meg k铆s茅ret茅ben. De maga Ferencz J贸zsef 茅s Sisi is gyakorta megfordult errefel茅, ha 茅pp vas煤ton 茅rkezett Budapestre 鈥 a p谩lyaudvar pazar kir谩lyi v谩r贸terme, s kifejezetten a kir谩lyn茅 sz谩m谩ra kialak铆tott apr贸cska, intim kert elviselhet艖v茅 tett az utaz谩s v谩rakoz谩ssal teli perceit.

Azt谩n a Ter茅z k枚r煤ton sz谩mtalan vend茅gl谩t贸hely, s艖t mi t枚bb, automata b眉ff茅 is m疟k枚d枚tt 鈥 a h煤szas-harmincas 茅vekben. Ilkovics Izidor, a h铆res-h铆rhedt N茅pb眉f茅t is 眉zemeltet艖 tulajdonos is be谩ll铆totta a szenz谩ci贸sz谩mba men艖 automat谩kat a Nyugatival 谩tellenben m疟k枚d艖 眉zlet茅be: ny谩ron h疟t枚tt s枚rt 茅s mustot, t茅len forr贸 te谩t, forralt bort 茅s persze szendvicset, s眉tem茅nyt k铆n谩lt. De itt volt a h铆res Ban谩nsziget is, valahol a Nyugati t茅r keresztez艖d茅s茅nek k枚zep茅n. Egy j谩rdaszigeten 谩ll贸, hatsz枚glet疟 pavilon volt tulajdonk茅ppen ez az egzotikus hely, ahol olyasf茅le csemeg茅ket is lehetett kapni az 煤js谩g 茅s villamosjegy mellett, mint a k眉l枚nlegess茅gnek sz谩m铆t贸 ban谩n, a k眉l枚nf茅le d茅li csemeg茅k vagy a t枚r枚km茅z. R谩ad谩sul a tornyos pavilon tetej茅n egy 贸ra is volt, 铆gy a Ban谩nsziget egyben a v谩ros egyik legfontosabb randev煤helysz铆ne volt.

A Ter茅z k枚r煤t persze b艖velkedett sz贸rakoz贸helyekben is: a Nyugat- 茅s a D茅csi-mozg贸, az UFA Sz铆nh谩z 茅s a Ter茅zk枚r煤ti Sz铆npad szint茅n az 1920-as 茅vekben 茅lte vir谩gkor谩t, az el艖ad谩sokr贸l kit贸dul贸 k枚z枚ns茅g pedig v谩logathatott a k谩v茅h谩zak, vend茅gl艖k, k茅s艖bb pedig a pressz贸k k铆n谩lat谩b贸l 鈥 ak谩r hajnalig is. Mert az a bizonyos 鈥瀔枚r煤ti dolog鈥 nem hagyta nyugodni az embert鈥

Sz贸lj hozz谩

Az email c铆med nem jelenik meg az oldalon. A *-al jel枚lt mez艖k kit枚lt茅se k枚telez艖. *

Current day month ye@r *